null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ben je een nachtuil? Dan ben jij híér heel erg goed in

Kom je pas tot leven na tien uur ’s avonds en is de wekker je grootste vijand? Dat is soms best lastig, vooral als je van negen tot vijf op kantoor moet zitten. Gelukkig heb je als nachtuil op een aantal vlakken juist een streepje voor.

Misschien ben je weleens jaloers op ochtendmensen die ’s ochtends zingend hun bed uitspringen en ’s avonds gelijk in slaap vallen. Maar je hebt als nachtuil een aantal sterke kanten waar je juist trots op mag zijn. Bovendien ben je in goed gezelschap: Barack Obama is bijvoorbeeld ook een echte nachtuil.

Nachtuilen zijn creatiever

Laat opblijven en ’s nachts van alles ondernemen gaat blijkbaar zo tegen de menselijke natuur in, dat het letterlijk de structuur van je hersenen verandert. Als je een nachtuil bent, wordt je brein gestimuleerd om creatieve oplossingen en ideeën te bedenken die verder gaan dan ‘traditioneel’ denken. En het is bewezen: onderzoekers van de Catholic University of the Sacred Heart in Italië concludeerden aan de hand van drie proeven dat nachtuilen hoger scoren op criteria als originaliteit en flexibiliteit. Steek die maar in je zak!

Nachtuilen blijven langer alert

Ochtendmensen verliezen hun focus sneller dan nachtuilen, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Liège in België. Met MRI-scans onderzochten ze de hersenactiviteit van vijftien nachtuilen en zestien ochtendmensen. Alle deelnemers sliepen een gelijk aantal uren in het lab, maar dan op verschillende tijden. De deelnemers moesten na het wakker worden een taak uitvoeren die veel concentratie vereiste. En wat bleek? De ochtendmensen verloren hun focus tien uur nadat ze wakker werden, terwijl de nachtuilen het langer volhielden.

Nachtuilen zijn (iets) slimmer

Hoewel het verschil niet noemenswaardig groot is, hebben nachtuilen een aantal persoonlijkheidstrekken die duiden op een hogere intelligentie. Dit is gebaseerd op een theorie van Satoshi Kanazawa, een evolutionair wetenschapper aan de London School of Economics and Political Science. Het komt erop neer dat nachtuilen, door de normale slaapritmes af te wijzen, laten zien dat ze een groot aanpassingsvermogen hebben.

Nachtuilen hebben ’s nachts meer fysieke kracht

Onderzoekers van de University of Alberta in Amerika ontdekten dat nachtuilen ’s nachts sterker zijn dan overdag. Ze testten de fysieke kracht van negen ochtendmensen en negen nachtuilen, en ontdekten dat de kracht van ochtendmensen redelijk gelijk bleef gedurende de dag. Van nachtuilen ging de kracht ’s nachts juist omhoog. Geen zorgen: ze veranderen niet in een of andere gespierde superheld, maar het betekent alleen dat de kracht van nachtuilen meer pieken en dalen kent dan die van ochtendmensen.

Bron | Bedrock.nl, Huffington Post

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden