Dit wil je weten over 'grooming'. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Belgische (groot)ouders gewaarschuwd voor grooming: wat is dat precies?

België werd afgelopen week opgeschrikt door de ontvoering van twee zusjes van 2 en 14 jaar oud. Zaterdag werd één van de meisjes in de buurt van Luik dood teruggevonden. Ouders in België worden nu extra gewaarschuwd voor volwassenen die kinderen of jongeren via sociale media benaderen. Deze mensen worden ook wel ‘groomers’ genoemd.

Wat zijn groomers precies en hoe gaan ze te werk?

Ontvoering

Sinds donderdag werden de twee zusjes vermist. Een hardloper vond zaterdag het lichaam van het meisje van 14. Ongeveer tien kilometer verderop werd het lichaam van een 37-jarige man gevonden die zichzelf om het leven zou hebben gebracht. Vlakbij werd het 2-jarige meisje in goede gezondheid gevonden in de auto van de verdachte. Voor de ontvoering zou de man het 14-jarige meisje via de app Snapchat hebben benaderd en de vraag hebben gesteld om samen te gaan winkelen. Het meisje zou daar op in zijn gegaan.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Waarschuwing voor groomers

Belgische ouders worden door deze heftige gebeurtenis extra gewaarschuwd voor groomers. “Ouders moeten zich wapenen voor de gevaren die zich online afspelen”, zegt Child Focus, de Belgische stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen tegen de omroep VRT. Moeten kinderen dan helemaal van sociale media af? Volgens de stichting is dat niet nodig, maar het is wel belangrijk om extra goed op te letten en op te passen voor grooming.

Wat is grooming?

De meeste (groot)ouders zullen hun (klein)kinderen regelmatig waarschuwen dat zij niet zomaar mee moeten gaan met vreemden. Helaas gaat kinderlokken tegenwoordig verder dan alleen op de straat. Zo worden minderjarigen soms digitaal benaderd door volwassenen die het kind willen ontmoeten met de intentie om seksueel misbruik te plegen of kinderpornografische afbeeldingen te maken. Deze digitale vorm van kinderlokken wordt grooming genoemd. Groomers leggen bijvoorbeeld contacten via sociale media of sms en e-mail. Sommige groomers doen zich dan voor als minderjarige om contact te krijgen met een kind, maar dit gebeurt niet altijd op deze manier.

Waar kun je een groomer aan herkennen?

Het is natuurlijk heel belangrijk dat (groot)ouders in België worden gewaarschuwd voor groomers. Maar ook in Nederland is het belangrijk dat er goed op gelet wordt. Daarbij is het goed om te weten waar je een groomer aan kunt herkennen. Helpwanted.nl, de Nederlandse website over online seksueel misbruik en onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), legt op haar website uit waar je op moet letten.

Op stiekeme wijze te werk

Volgens de organisatie gaan groomers altijd op stiekeme wijze te werk. Ze zitten vaak op sociale media of apps die populair zijn bij minderjarigen. Denk bijvoorbeeld aan Snapchat, TikTok of Instagram. Ze tonen belangstelling naar het kind, geven aandacht en leggen vaak het eerste contact. Vervolgens probeert de groomer zoveel mogelijk vertrouwen te winnen om een afspraakje te kunnen maken met het kind. Voor kinderen en jongeren is het volgens Helpwanted belangrijk om met hun ouders, een vriend of vriendin of een andere volwassene te praten als ze denken dat ze te maken hebben met een groomer.

Bron | RTL Nieuws, Politie.nl, Helpwanted

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden