Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Híer moet je op letten als je vandaag belastingaangifte gaat doen

belastingaangifte.jpg

Vandaag is het 1 maart: de dag waarop je je belastingaangifte weer kunt gaan doen. Voor veel mensen niet bepaald een dag om naar uit te kijken, aangezien het nog best een vervelende klus kan zijn. Toch loont het om je je er goed in te verdiepen, je kunt namelijk aardig wat geld besparen!

Hieronder een aantal tips.

Voorkom een boete

Allereerst: wees op tijd met aangifte doen. Je hebt precies 2 maanden om aangifte te doen, van 1 maart tot en met 1 mei. Hierover ontvang je een brief of je krijgt op de site van de belastingdienst een berichtje in je inbox. Het belangrijkste is dat je op tijd je aangifte doet, omdat je anders een ‘verzuimboete’ kunt ontvangen van wel 385 euro. Deze boete kan zelfs oplopen tot in de duizenden euro’s wanneer je vaker te laat bent met aangifte doen.

Zo makkelijk en snel mogelijk

Je kunt je belastingaangifte via de site van de Belastingdienst of via de belastingaangifte-app regelen. Het fijne hieraan is dat je gegevens al voor een groot deel zijn ingevuld (denk bijvoorbeeld aan je inkomen uit werk, pensioen, spaargeld op de bank, woz-waarde van je woning etcetera). Check echter wel of dit goed is ingevuld en corrigeer het desnoods. Hou er ook altijd rekening mee dat je waarschijnlijk recht hebt op een aantal aftrekposten, zoals bijvoorbeeld de hypotheekrente aftrek. Deze aftrekposten worden online niet meegenomen, dus let hier goed op.

Belangrijkste aftrek-en kostenpost

Voor veel mensen is de hypotheekrenteaftrek de belangrijkste post. De rente die je hebt betaald over je hypotheek mag je namelijk van je bruto inkomen aftrekken. Hiermee verlaag je dus het bedrag waarover je belasting moet betalen. Omdat huizenbezitters per jaar al snel duizenden euro’s aan hypotheekrente betalen, levert deze aftrekpost ook vaak honderden tot duizenden euro’s voordeel op.

Helaas krijgen veel woningbezitters er ook een belangrijke kostenpost bij: de zogeheten ‘eigenwoningforfait’. Is je huis meer dan 75.000 euro waard (WOZ-waarde)? Dan betaal je 0,6% van die woz-waarde bovenop je inkomen. De eigenwoningforfait is iets wat veel mensen nog weleens willen vergeten, maar wat dus wel erg belangrijk is.

Fiscaal partners

Ben je getrouwd of geregistreerd als partner? Dan ben je een fiscaal partner en is het verstandig om je inkomsten en kosten zo slim mogelijk te verdelen. Verdient de één bijvoorbeeld veel meer dan de ander? Trek de aftrekposten die je hebt dan af van het hoogste inkomen en tel bijtellingen (zoals het eigenwoningforfait) op bij het laagste inkomen. Hierdoor heb je minder inkomen in het hoogste belastingtarief en vallen de extra inkomsten waar je nog belasting over moet betalen in een lager tarief.

Meer informatie over deze en andere regels vind je op de site van de Belastingdienst.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant