Zó kan jij volgens de etiquette naar een uitvaart gaan in de zomer.
 Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

PREMIUM

Begrafenis etiquette: dít kun je aantrekken tijdens een uitvaart met warm weer

De zon kan nog zo vrolijk schijnen, maar helaas overlijden er net zo goed mensen. Buiten is het tropisch warm, maar je wilt toch netjes bij de uitvaart verschijnen. Wat trek je aan op zo’n dag? We vroegen het aan etiquette-expert Jan Jaap van Weering.

Zó kun jij volgens de etiquette naar een uitvaart gaan tijdens warm weer.

De juiste kleuren kiezen

Volgens Jan Jaap is donkere kleding nog steeds gebruikelijk bij een gemiddelde uitvaart. Denk daarbij aan zwart, donkerblauw of mat grijs als de traditionele kleuren. “Dat geldt ook voor kinderen. Daarmee geef je aan dat het een bijzonder droevig moment is,” legt Jan Jaap uit. “De nabestaanden kunnen andere aanwijzingen geven, zoals het dragen van witte kleding. Vaak is dat dan een wens van de overledene.”

Jan Jaap ziet soms zelf ook dat mensen afwijken van de traditionele kleuren. “Ik was laatst op een uitvaart van een 100-jarige. Op de uitnodiging stond nadrukkelijk het verzoek om geen donkere, maar juist fleurige kleding te dragen. Dus er was een man met een rood jasje en een andere bezoeker had knalpaarse sokken aan. Zo kan het natuurlijk ook. Het ligt er maar net aan wat de wens is van de overledene. Als bezoeker is het belangrijk om dát zo goed mogelijk op te volgen.”

Uitvaart zonder dresscode

Het kan ook gebeuren dat je een rouwkaart krijgt waar geen dresscode in vermeld staat. Wat kun je dan het beste doen volgens deze etiquette-expert? “Als er geen dresscode in de uitnodiging staat en je weet met dit weer echt niet wat je aan moet trekken, kun je altijd contact opnemen met degene die de uitnodiging verstuurd heeft. Of de uitvaartonderneming, natuurlijk. Vraag dan om een kledingadvies. Dat gebeurt regelmatig en dan zit je sowieso goed. Volgens de etiquette trek je donkere kleding aan, tenzij de familie anders aangeeft.”

Dit trek je aan tijdens een uitvaart met warm weer

Als het bloedheet is, zou je gevoelsmatig misschien zo min mogelijk kleding aan willen trekken, maar bij een uitvaart is dat niet gepast. Hoe kun je dan wel het beste voor de dag komen als het tropisch warm is? “Formeel is het de bedoeling dat je een rok draagt die tot op de knie, of tot net over de knie komt. Als je dan ook nog een panty draagt, is dat natuurlijk heel erg warm. In principe draag je formeel gezien altijd een panty bij een uitvaart. Anno 2022 doen veel mensen dat niet meer, maar als je stijlvol voor de dag wilt komen, trek je toch een dunne panty van 8 denier aan. Dat is een beetje huidskleurig. Ook ‘hoor’ je eigenlijk geen open schoenen te dragen. Het gaat erom: wat wil je uitstralen? Je bewijst de overledene een laatste eer. Dat kun je maar één keer doen.”

Jan Jaap vertelt dat je (uiteraard) beter niet op slippers of sandalen met een korte broek bij een uitvaart kunt verschijnen. Iets wat lijkt op strandkleding is ook echt niet de bedoeling. “Maar als het tijdens een uitvaart boven de dertig graden is, zal iedereen begrijpen dat je niet helemaal opgedirkt in een soort donkere ‘dwangbuis’ gaat zitten. In een donkerblauw mantelpak met hoge hakken naar een begrafenis komen, terwijl al je sieraden beginnen te knellen van de hitte: dat wil je niet. En degene die in de kist ligt wil dat ook niet voor je,” zegt Jan Jaap.

Ga luchtig gekleed

“Verder kun je het beste luchtig gekleed gaan,” aldus Jan Jaap. “Veel vrouwen weten niet wat ze aan kunnen trekken en kiezen dan voor veilige donkere kleuren. Dan zit je altijd goed. Het is ook belangrijk dat je er zelf een prettig gevoel bij hebt. Verder kun je uitbundige sieraden het beste vermijden. Het draait deze dag om degene die in de kist ligt. Volgens de etiquette mag een vrouw ‘maximaal’ parels dragen. Het meest passend zijn grijze parels, want die symboliseren de traan.”

Hoe je eruit ziet bij een uitvaart is belangrijk, maar zou niet bovenaan moeten staan volgens Jan Jaap. “Ik zeg altijd: maak je over de kleding niet te druk, want het is veel belangrijker dat je oprecht en belangstellend bent. Het moet overigens niet aanstootgevend zijn wat je draagt. Als je bij een uitvaart in een felgekleurde ski-jas en spijkerbroek verschijnt, is dat natuurlijk niet wat je wilt. Het belangrijkste is dat je respect toont en dat je deelneemt aan een droevig gebeuren.”

Stuur de nabestaanden een persoonlijke brief

Zijn er nog meer etiquette waar we rondom een uitvaart aan kunnen denken? Zoals de keuze voor het sturen van een condoleance via een WhatsAppje, een kaart of iets anders wanneer iemand overlijdt. “Een WhatsApp- of Facebook-bericht is op zich prima als eerste reactie op het overlijden. Het ergste vind ik zo’n grijze kaart waarop ‘Met oprechte deelneming’ staat gedrukt. Natuurlijk is het oprecht! Het meest correct en stijlvol vind ik het nog steeds om een handgeschreven brief te sturen. Dat doe ik met een vulpen met donkerblauwe inkt. Die brief stuur ik niet vlak na het overlijden, dan worden de nabestaanden al overladen met post. Ik stuur de brief bijvoorbeeld vijf dagen erna. In het begin is er zo’n roes en daarna komt een moment van stilte. Als je dan een handgeschreven brief krijgt die recht uit het hart is geschreven, dan kan mensen dat enorm steunen.”

Wil je meer weten over etiquette en ‘hoe het heurt’? Je kunt nu het boek van etiquette expert Jan Jaap van Weering winnen! Zo leer je alles over etiquette en (internationale) omgangsvormen. Hoe kun je winnen? Laat hieronder je gegevens achter en op 26 augustus ontvangt de winnaar bericht.

Saskia WinkensGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden