Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Ben jij een beelddenker of een woorddenker? Dít zegt het over je

denken-woorden-beelden.jpg

Wanneer jij trek hebt in een lekkere kop koffie, wat gebeurt er dan in je hoofd? Zie je een kop koffie voor je, of denk je: hmm, ik zou nu wel koffie lusten? Dit is namelijk het verschil tussen beelddenken en woorddenken. Sommige mensen denken in plaatjes, en anderen in een ‘innerlijke monoloog’.

En op welke manier je denkt, zegt ook een heleboel over jou als persoon.

Van beelddenkers naar woorddenkers

We beginnen allemaal als beelddenkers: als baby kunnen we immers nog geen taal spreken, dus horen we die ook niet in ons hoofd. Vanaf de kleutertijd tot het tiende jaar verandert dit proces geleidelijk, en gaan we steeds meer woorddenken. Toch blijven sommige mensen (hoofdzakelijk) beelddenken. Zo’n vijf procent van de bevolking denkt volledig in beelden.

Twee manieren van denken

Daar tegenover staat de 25 procent van mensen die volledig in woorden denkt. Alle overige mensen denken dus in woorden én beelden, wat betekent dat ze tegelijk hun linker- en rechterhersenhelft gebruiken. Toch kan het nog dat de ene manier van denken meer overheerst dan de andere. Volgens de wetenschap is dit vaak het beelddenken. Dit blijkt uit een experiment met proefpersonen die een plotselinge piep te horen kregen, en hierna hun gedachten moesten omschrijven. Maar wat betekent jouw manier van denken precies?

Eigenschappen van beelddenkers

Mensen die meer (of volledig) beelddenken, zijn volgens de wetenschap creatief, hebben een goed ruimtelijk inzicht, kunnen goed verbanden leggen en kunnen logisch redeneren. Hierdoor zijn ze vaak goed in dingen als geometrie, natuurkunde en wiskunde. Daar staat tegenover dat beelddenkers vaak moeite hebben met het begrijpen en onthouden van (mondelinge) instructies, en het aanleren van talen. Zo zijn mensen met dyslexie bijvoorbeeld bijna altijd beelddenkers (al hebben niet alle beelddenkers ook meteen dyslexie).

Eigenschappen van woorddenkers

Woorddenkers zijn daarentegen heel goed met taal en het begrijpen van kleine details. Woorddenkers nemen goed en snel informatie op en kunnen makkelijk lezen en spellen. Toch zijn ze minder goed in complexe situaties te begrijpen en dingen in het grotere geheel te bekijken. Woorddenkers hebben vaak een voordeel in het onderwijs, omdat alle informatie daar in taal wordt overgebracht. Beelddenkers kunnen deze informatie minder snel opnemen.

Kortom: of je die kop koffie nu ‘ziet’ of ‘hoort’, het heeft beide zo z’n voordelen.

Bron | Mens-en-gezondheid.infonu.nl, Quest
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant