Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Last van dunner wordend haar? Met déze tips kun je haaruitval voorkomen

last-van-dunner-wordend-haar-met-deze-tips-kun-je-haaruitval-voorkomen.jpg

Haaruitval is echt niet iets waarvoor je je hoeft te schamen. Het wordt vaak veroorzaakt door de overgang, stress, strenge diëten of weersveranderingen. Houdt het wat jou betreft iets te lang aan?

Dan heb je misschien iets aan onderstaande tips:

1. Gevarieerde en gezonde voeding

Een gezonde voeding is de basis voor gezond haar. Je lichaam heeft verschillende voedingsstoffen nodig om gezond en sterk haar te kunnen aanmaken. Wanneer je een streng crashdieet volgt, kun je bijvoorbeeld last krijgen van haaruitval. Krijg je niet genoeg eiwitten binnen? Dan kan het stoppen met groeien. Een tekort aan ijzer en zink veroorzaakt ook schade. Als je te weinig zink binnenkrijgt, worden je haren slapper en vallen ze sneller uit. Daarnaast zijn bepaalde vitaminen en mineralen belangrijk voor de gezondheid van je haar. Een vitamine die uitval voorkomt of zelfs stopt, is biotine (vitamine B8). Dat is een vitamine die in melk zit, maar ook in gist en eigeel. Verder zorgen de antioxidanten in vitamine A, C en E voor het behoud van sterke haren.

2. Voldoende ontspanning

Door stress kun je meer haren verliezen dan normaal. Je bijnieren produceren meer adrenaline als je last hebt van stress. De adrenaline wordt in de haarzakjes omgezet in melkzuur en dat kan de wortels beschadigen. Probeer de stress dus de baas te blijven en plan af en toe een relaxdag in: ga wandelen, boek een beautydagje of zet een grote pot kruidenthee en pak er een goed boek of lekker tijdschrift bij. Regelmatig eten en dagelijkse beweging kunnen je ook helpen ontspannen.

3. Goede haarverzorging

Gebruik sowieso een goede, hydraterende shampoo met eiwitten. Zoals al eerder genoemd, zijn eiwitten een belangrijke bouwstof voor sterk haar. Kijk daarom kritisch naar welke shampoos je koopt. Sommige bevatten veel chemische stoffen die slecht zijn voor de haarkwaliteit. Er zijn ook mildere shampoos zonder dit soort schadelijke stoffen. Masseer je hoofd tijdens het wassen met je vingertoppen. Zo kan het bloed beter doorstromen en werk je ook weer aan krachtiger haar. Spoel na het wassen je shampoo goed uit en gebruik een borstel met ronde toppen. Vermijd verder het gebruik van een hete föhn of andere stylingapparaten. Verf je je haar vaak? Helaas: ook van veel kleuren wordt het dunner…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsnet
Beeld | iStock

Ook interessant