Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Zo reinig je het gezicht (lotion, cleanser, toner?)

huidverzorging.jpg

Reinigen is een ontzettend belangrijke stap in huidverzorging, omdat een goed gereinigde huid zich lekker voelt, werkstoffen beter opneemt en er gezond en fris uitziet. Toch blijkt uit onderzoek van Startpagina.nl dat maar liefst 42% van de 2600 ondervraagden de huid ’s avonds nooit reinigt. En 19% soms. Zouden de overvolle schappen te veel verwarring scheppen? We nemen de verschillende reinigingsproducten eens goed onder de loep, zodat je weet wat je kunt kiezen.

De reiniging op zich zou idealerwijs moeten bestaan uit twee stappen: cleansen en tonen. Maar hoe zat het verder ook alweer? Wat is wat?

Cleanser

Een cleanser haalt vuil en make-up van de huid weg. Een cleanser kan een wasgel zijn, die je gebruikt met water, een milk, of een crème.

Tonic of toner

Nareinigen doet je met een tonic, die restjes van de cleanser weghaalt en zorgt dat de poriën niet verstoppen. Een reinigende toner is fijn voor een vette of acnehuid, zolang deze niet uitdroogt.
Een tonic is iets anders dan een toner. Een toner is eigenlijk meer een huidverzorger, want hij kan zowel kalmeren en beschermen als hydrateren. Als je na de toner een crème gebruikt, seal je zowel vocht als de actieve ingrediënten van de toner ‘in’ je huid. De toner zorgt er bovendien voor dat de crème beter zijn werk kan doen.

Voor een droge huid

Een wasgel is voor een droge huid vaak niet prettig, tenzij het een heel milde is, die de huid van vochtverzorgende stoffen voorziet. Kies liever een vochtverzorgende reiniger in milkvorm, die je huid wel van vuil ontdoet, maar die je met tissues afneemt in plaats van met water. Kies een alcoholvrije tonic (die nareinigt) of een toner.

Voor een vette huid

Een vette huid moet licht ontvet worden om verstopte poriën te voorkomen. Maar gebruik een mild product, want een vette huid gaat van te agressief reinigen juist extra talg aanmaken. Wasgels die op een milde manier het teveel aan talg weghalen, zijn fijn voor de vettere huid.

Voor een gecombineerde huid

Een ‘normale’ huid is een gecombineerde huid, iets droger op de wangen en iets vetter op de T-zone, neus-voorhoofd. Deze huid kan veel hebben, maar moet niet uitdrogen. Met een reinigingsmilk zit je bij deze huid altijd goed.

Voor een gevoelige huid

Elk huidtype kan gevoelig zijn. Een gevoelige huid kan slecht tegen producten die lekker schuimen. De stoffen die zorgen voor het schuim, sulfaten, drogen de huid uit. Parfum is ook een kwelgeest voor de gevoelige huid. Let er, als je last hebt van overgevoeligheidsreacties, dus op dat beide niet in je reiniger zitten.

Lekker makkelijk

Een micellaire lotion is een soort alles-in-één reiniger, maar wat betekent micellair? Micellen zijn clustertjes die vet en vuil aan zich binden. Als je de lotion met een watje over je gezicht haalt, is je make-up zo weg. Gemakkelijk, maar met één minpuntje. Een cleanser moet vet en vuil verwijderen. Daarom worden er synthetische oplosmiddelen aan toegevoegd. Gebruik je een micellaire reiniger en verwijder je die vervolgens niet met water, dan is de kans groot dat de micellen op je huid achterblijven en gaan irriteren. Afspoelen met water dus, die micellaire reiniger.

’s Morgens ook

Een heleboel vrouwen vergeten het, maar ook ’s morgens zou je huid gereinigd moeten worden. ’s Nachts ontdoet de huid zich namelijk van afvalstoffen die op de huid blijven liggen. Reinig je niet voordat je je dagcrème aanbrengt, dan smeer je deze afvalstoffen als het ware zó weer in je huid.

Overdrijf het niet!

Je huid is op zich prima bestand tegen bacteriën en schimmels. Overmatig reinigen is echt niet nodig, ook niet als je pukkeltjes hebt. Driftig poetsen beschadigt zelfs het barrièrelaagje van de huid, en dat is niet de bedoeling. Dit laagje is er om bacteriën en schimmels buiten te houden, en de huidcellen aldaar scheiden zelf ook een natuurlijk antibioticum af. Dus wees matig met scrubs, microdermabrasieapparaatjes of thuispeelings.

 Meer weten?

Dit en meer lees je in het boek SKIN. Een fijn naslagwerk vol weetjes en tips over je huid, geschreven door beauty-director Karen van Ede.
€ 16,99, Kosmos Uitgevers, o.a. verkrijgbaar bij Bol.com

 

Lees meer

Zo eet je een tompouce
Hardlopen met hulp: 3 tips waarmee het je ook lukt!

 

Leuke artikelen van Margriet.nl automatisch in je mailbox ontvangen? Kijk op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant