Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Je haar zelf lichter maken? Dit zijn de zes beste manieren

haar-lichter-maken.jpg

Aangezien de kappers nog wel even dicht zijn en je misschien liever niet met bleek aan de slag gaat lijkt een lichtere haarkleur voorlopig nog niet binnen handbereik. Maar niet getreurd, ook thuis kun je zelf aan de slag om je haar op een natuurlijke manier lichter te maken. We hebben de zes beste methodes voor je op een rijtje gezet. 

Van citroensap tot honing: tijd om de keukenkastjes te plunderen voor een nieuwe coupe. 

Je haar lichter maken

Voordat je vol goede moed aan de slag gaat met honing of citroensap om platinablond te worden, is het belangrijk om je verwachtingen iets bij te stellen. Dit soort huis-tuin-en-keuken-middeltjes gaan natuurlijk niet hetzelfde effect bereiken als het daadwerkelijk bleken van je haar bij de kapper. Het gaat vaak om een subtiele methode om je haar iets lichter te maken, dan de huidige kleur. Ook met een liter citroensap zullen donkerbruine lokken dus niet ineens blond worden. Celebrity colorist Jeremy Tardo legt aan HelloGiggles uit dat het resultaat te maken heeft met de onderliggende pigmenten in je haar. Heb je donker haar, dan kun je met natuurlijke middeltjes om je haar lichter te maken, meer roodachtige of koperkleurige tinten verwachten. Bij lichter blond haar komen de gouden tinten meer naar voren. 

Honing

De eerste methode om je haar op een natuurlijke manier lichter te maken, is met honing en kaneel of kardemom. Wanneer deze ingrediënten mixen ontstaat er een chemische reactie. Deze activeert het waterstofperoxide in honing, waardoor je dat bleek effect krijgt. Breng de honing met de kruiden op vochtig haar aan en laat dit één tot maximaal vier uur intrekken. Volgens haar- en schoonheidsspecialist Ghanima Abdullah kan je haar al binnen een uur een tint lichter worden. Daarnaast is de combinatie honing en kaneel het mildste voor je haar en heeft dit een hydraterende werking, zodat het je lokken niet uitdroogt. 

Je maakt het honing haarmasker door twee eetlepels honing en een theelepel kaneel te mengen met een beetje conditioner. Spoel het na het intrekken grondig uit en was het na met shampoo en conditioner

Citroensap

Een echte klassieker is het trucje met citroensap. Het zuur in citroensap kan de pH-waarde van je haar veranderen, waardoor het lichter wordt. Deze techniek werkt het beste in de zon en alleen op licht haar. Brunettes zullen dus weinig effect zien. Let wel op: het citroenzuur kan de pigmenten in je haar ook kapot maken, daardoor wordt het wel lichter, maar goed voor je lokken is het niet. Daarnaast kan het je haar behoorlijk uitdrogen. 

Lees ook: 6 veelgemaakte fouten als we zelf ons haar verven

Kamillethee 

Een iets mildere optie dan citroensap is kamille. Hier zit een pigment in dat voor een soort gouden tint zorgt, en als je al licht haar hebt kan het je lokken nog iets lichter maken. Voor deze methode kun je het beste een pot kamillethee zetten en deze dertig minuten laten trekken en afkoelen. Je kunt een paar lepeltjes kamillethee met je conditioner mengen. Was je haar eerst met het theewater en breng vervolgens de conditioner aan voor het grootste effect. Je kunt de kamillethee ook op vochtig haar met een kam door je lokken kammen voor een subtiel highlight effect. Bij warmte werkt dit nog beter, dus ga met je vochtige haren in het zonnetje zitten of gebruik de föhn. 

Baking soda

Een andere optie is een mengsel van een eetlepel baking soda en 1/3 glas warm water. Meng dit tot een pasta en breng het vervolgens met een kwastje op je lokken aan. Let wel op: smeer het mengsel niet direct op je hoofdhuid. Om je uitgroei lichter te maken is deze methode dus niet geschikt. De plukjes met de baking soda kun je het beste in folie wikkelen en vervolgens laten drogen in de zon of met de föhn, voor het meeste effect. 

Azijn 

Ook azijn kan je haar op een natuurlijke manier lichter maken, al is deze methode niet voor elk haartype geschikt. Als je fijn en breekbaar haar hebt kun je deze optie het beste overslaan, mensen met dik en gezond haar kunnen dit trucje wel toepassen. Verdun de azijn half om half met water en was je haar met dit mengsel. Als je dit regelmatig herhaalt wordt je haar langzaam iets lichter. Bij witte azijn krijg je iets koelere tinten in je haar, terwijl appelazijn vooral bij blondines voor meer warmte zorgt. 

Zeezout

Een laatste optie is zeezout. Ook dit kan je haar behoorlijk uitdrogen, dus het is niet voor iedereen weggelegd. In de zomer kun je simpelweg een duik in de zee nemen om deze methode uit te proberen, maar je kunt het klusje ook thuis klaren. Meng een half kopje warm water met een eetlepel zeezout en breng dit op je lokken aan. Laat dit tien tot twintig minuten intrekken en was je haar vervolgens met shampoo en conditioner. Na verloop van tijd zou je haar ietsjes moeten oplichten. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Beautify, Marieclaire, HelloGiggles
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant