Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

6x tips om een wondje zo mooi mogelijk te laten genezen

6x-tips-om-een-wond-zo-mooi-mogelijk-te-laten-genezen.jpg

Hoe een wondje geneest wordt deels genetisch bepaald. Zo hebben je huidtype, huidskleur en je genen invloed op hoe je wond geneest. Toch zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de genezing zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Met deze tips geneest je wond zo mooi mogelijk:

1. Laten ademen

De meeste mensen zijn geneigd de wond gelijk af te plakken met een pleister, maar dit kun je beter niet doen. Het advies is vooral om in de eerste dagen, als de huid nog kapot is, de wond zo veel mogelijk te laten ademen. Gebruik daarom de eerste dagen geen crème, tenzij de dokter iets heeft voorgeschreven.

2. Voorkom een ontsteking

Als je merkt dat je wond begint te zwellen, te kloppen en de roodheid alleen maar erger wordt, ga dan naar de dokter. Hij of zij kan je dan iets voorschrijven tegen ontsteking.

3. Douche niet te lang

Voor de genezing van je wond is het erg belangrijk dat je niet te lang doucht. Langdurig contact met water maakt de wond week en beschadigt het korstje. Zonder dat je het door hebt, werk je de vorming van een nieuwe huid onder het korstje tegen. En dat wil je natuurlijk niet.

Lees ook: Met deze truc blijft jouw deodorant wél 24 uur zitten

4. Niet peuteren

We weten dat het heel verleidelijk is om aan je korstje te peuteren als dit begint te jeuken. Maar hiermee belemmer je het herstel van je huid, waardoor er zelfs een litteken kan ontstaan. Toch maar niet peuteren dus.

5. Gebruik een crème

Merk je dat je huid aan het genezen is? Begin dan met het smeren van een lichte crème. Dit helpt je huid te herstellen, en helpt ook tegen die vervelende jeuk. Er bestaan crèmes speciaal voor littekens. Vraag je huisarts of apotheek om advies.

6. Vermijd zonlicht

Let erop dat je wond niet te veel wordt blootgesteld aan de zon. Het zonlicht verergert namelijk de vorming van een litteken. Ook recente littekens kun je beter uit de zon houden.

Oude littekens

In de eerste twee jaar blijft je litteken in positieve zin veranderen. Je weet dus pas na twee jaar of je huid mooi genezen is of niet. Jonge littekens kun je veel meer beïnvloeden dan oude littekens. Heb je een oud litteken dat je niet mooi vindt? Vraag dan advies aan je huisarts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Santé
Beeld | iStock

Ook interessant