Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Dít is de reden waarom sommige verzorgingsproducten huidirritatie veroorzaken

dit-is-waarom-sommige-verzorgingsproducten-huidirritatie-veroorzaken.jpg

Reageert jouw huid niet altijd even goed op producten zoals zeep en shampoo? De kans is groot dat dit niet alleen aan de producten ligt, maar ook aan je eigen huid. Onderzoekers van de Columbia universiteit in New York hebben een bepaald molecule in de huid ontdekt die niet altijd goed reageert op verzorgingsproducten.

Deze ontdekking kan ervoor zorgen dat huidirritatie wordt voorkomen en opgelost.

Allergenen

Professor Annemieke de Jong van de Columbia universiteit en haar collega’s wilden uitzoeken waarom bepaalde allergenen in parfums, tandpasta en gezichtscrèmes een immuunreactie (het immuunsysteem dat reageert op stoffen waar het niet tegen kan) veroorzaken, in de vorm van huidirritatie.

Lees ook: droge huid? deze kamerplanten kunnen helpen

Chemicaliën

Na verschillende testen met menselijke huidcellen ontdekten de onderzoekers dat bepaalde veelvoorkomende chemicaliën in staat zijn zich te binden aan CD1a, een molecule op de opperhuid. De chemicaliën komen voor in verschillende producten, waaronder balsem uit Peru en farnesol. Normaal gesproken worden zulke kleine chemicaliën niet opgemerkt door het immuunsysteem, maar door de binding met het molecule komt daar verandering in.

Ontstekingsreactie

De T-cellen in het immuunsysteem gaan de reactie als vreemd beschouwen en zetten een immunologisch mechanisme in gang, in de vorm van een ontstekingsreactie. Elke keer dat de huid in contact komt met dat ene specifieke product, is er een ontstekingsreactie. Dit uit zich onder andere in: roodheid, zwelling, jeuk en blaasjes met vocht. De Jong en haar team ontdekten meer dan tien chemicaliën die T-cellen activeren door CD1a.

Voorzichtig met conclusie

Omdat de studie tot nu toe alleen is uitgevoerd in een lab en niet op mensen, moeten we volgens de Jong ‘voorzichtig zijn met stellen dat deze reactie bij alle allergische patiënten voorkomt’. Toch zou de ontdekking in de toekomst huidirritatie door verzorgingsproducten kunnen voorkomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN
Beeld | iStock

Ook interessant