Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Welke zonnebril past bij jouw gezicht?

welke-zonnebril-past-bij-jouw-gezicht.png

Een zonnebril is een absolute must in de zomer. Het beschermt onze ogen – mits je een bril met een UV 400 filter hebt – tegen uv-stralen van de zon. Ook wordt de kans op een oogbeschadiging kleiner als je een zonnebril draagt. Ben je nog op zoek naar een bril? Wij vroegen de adviseurs van Specsavers om per gezichtsvorm handige tips te geven.  

Hartvormig gezicht

Bij een hartvormig gezicht staat een montuur dat de contouren van je gezicht volgt het mooist. Probeer eens een slank, rond of vierkant model zonder decoratieve elementen bij de slapen. Zo kun je denken aan de bekende cat-eye-monturen. Vermijd vormen met een brede bovenrand; deze accentueren namelijk eerder de vorm van je gezicht.

hartvormig

Specsavers, € 109

Ovaal gezicht

Bij een ovaal gezicht passen de meeste monturen. Experimenteer er dus maar op los. Probeer alleen modellen te vermijden die breder zijn dan je gezicht zelf, zo houd je de meeste balans.

ovaal-gezicht-zonnebril

Spijkers en Spijkers, € 169 

Rond gezicht

Heb je een rond gezicht, dan kun je met een bril beter de aandacht vestigen op het bovenste gedeelte. Over het algemeen geldt: hoe ronder je gezicht, hoe hoekiger de bril. Probeer ook dunne frames en leg zo min mogelijk aandacht op de zijkanten van je gezicht.

rond-gezicht-zonnebril

French Connection, € 139

Rechthoekig gezicht

Hoewel je het misschien niet meteen zou verwachten, passen veel monturen goed bij je gezicht. Voor de beste balans kun je kiezen voor monturen die een kleine hoek naar beneden hebben. Een rechthoekig of vierkant montuur doet het goed bij jouw gezicht, zeker als je kiest voor een model met een opvallend kleurtje.

rechthoekig-gezicht-zonnebril

Specsavers, € 79

Vierkant gezicht

Bij een vierkant gezicht draait het vooral om zachte vormen die je kaaklijn smaller doen lijken. Vermijd dunne, hoekige vormen met een nadrukkelijk gekleurde onderrand. Ook ronde monturen kunnen je gezicht wat zachter maken.

vierkant-gezicht-zonnebril

Cheap Monday, € 139

Zonnige weetjes

– Hoe donker je glazen ook zijn, zonder ‘UV 400’-filter beschermen ze je ogen niet tegen de straling van de zon. Dit moet vermeld staan op de zonnebril, want de verkoop van zonnebrillen zonder ‘UV 400’ is in Nederland verboden.

– Ook op bewolkte dagen dringt vijftig procent van de uv-stralen nog door het wolkendek.

– Bruine glazen maken het zicht wat wazig, terwijl gele het juist verscherpen. Grijze glazen behouden de originele kleuren en roze glazen bieden dan weer een goed contrast tegen een blauwe of groene achtergrond. Ideaal voor op en rond het water.

Ook interessant