Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Zó voorkom je die vervelende bultjes na het scheren

zo-voorkom-je-die-vervelende-bultjes-na-het-scheren.jpg

Wanneer je je benen scheert, heb je maar één resultaat voor ogen: glanzende, gladde benen. Die vervelende, rode bultjes die soms ontstaan na het scheren, zijn dus precies wat je niét wilt. Hoe ontstaan die bultjes? En nog belangrijker, hoe kom je er vanaf?

We hebben tips verzameld hoe je afkomt van die rode bultjes na het scheren.

Bultjes na het scheren

Scheren is niet zonder risico: je kunt jezelf snijden óf je huid kan geïrriteerd raken. Het verschijnsel kan zelfs zó pijnlijk zijn dat het een wetenschappelijke naam heeft gekregen: pseudofolliculitis. Scheerbultjes ontstaan door haartjes die weer beginnen te groeien, maar in plaats van naar buiten groeien, de huid weer ingroeien. De haartjes zijn slechts een millimeter lang, maar toch vangen ze gemakkelijk bacteriën op waardoor er een ontsteking ontstaat en rode bultjes opduiken.

Lees ook:
Ingegroeide haren: hoe ontstaan ze én hoe kun je ze voorkomen?

Stappenplan

Gelukkig zijn de bultjes niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel ontzettend jeuken en pijn doen. En ze geven natuurlijk niet het effect dat je wilt bereiken wanneer je scheert. Met het handige stappenplan hieronder kun je de bultjes voorkomen.

1. Scheer niet elke dag
Probeer niet elke dag te scheren maar geef je huid meer rust zodat er minder snel rode bultjes zullen verschijnen. Scheer bijvoorbeeld om de twee à drie dagen.

2. Gebruik een milde scrub
Voordat je begint met scheren, gebruik dan een milde scrub zodat het vuil en de olie van je huid worden weggehaald. Hierdoor worden de haartjes die vastzitten vrijgemaakt waardoor je vlot kunt scheren.

3. Scheer met de haarrichting mee
Is je huid gevoelig? Scheer dan met de haarrichting mee zodat je minder irritatie krijgt. Gebruik eventueel een goede scheergel, kokosolie of een ander ontharingsproduct.

4. Scheermesje
Druk niet te hard met het mesje op de huid en vervang het scheermesje als het bot is. Er blijven namelijk heel veel bacteriën achter in een gebruikt scheermesje, die in contact komen met de haarzakjes en zo bultjes veroorzaken.

5. Koud water
Zodra je klaar bent met scheren, spoel dan je huid af met koud water. Dit sluit namelijk de poriën waardoor je huid minder vatbaar is voor infecties.

6. Droogdeppen
Voorkom wrijven met een handdoek op de huid, dit irriteert je huid alleen maar meer. Dep rustig je huid droog zodat je je huid een hoop irritatie bespaart.

Lees ook
DIY: dít zelfgemaakte scheerschuim geeft je extra zachte benen

Wondermiddeltjes

Nadat je hebt geschoren is het belangrijk dat je je huid hydrateerd en kalmeert. De volgende tips kunnen helpen.

1. Citroensap
Naast de scheerproducten die je waarschijnlijk al gebruikt, is citroensap ook een wondermiddeltje. Het helpt namelijk om het spreiden van bacteriën te voorkomen. Daarnaast zal het citroensap op de huid roodheid en irritatie verminderen, zodat je geen ontstekingen krijgt.

2. Aloë vera
Deze Aloë vera plant is een wondermiddel om de geïrriteerde huid te kalmeren. Er worden veel crèmes verkocht met Aloë vera als ingrediënt, maar de pure plant is natuurlijk wel het beste. Hierin zitten geen parfums, die de huid juist weer uitdrogen en irriteren.

3. Appelazijn
Appelazijn stimuleert een snelle genezing, werkt ontstekingsremmend en droogt bultjes uit. Gebruik deze behandeling niet als je een heel gevoelige huid hebt en breng het ook niet aan op je bikinilijn, vanwege de uitdrogende werking. Voor deze behandeling heb je één theelepel appelazijn en een wattenschijfje nodig. Week het wattenschijfje in de appelazijn en dep het vervolgens voorzichtig op je benen. Laat het drogen en spoel het af met koud water. Herhaal dit proces drie keer per dag tot het branderige gevoel na het scheren weggaat.

4. Sudocrème
Sudocrème ken je vast wel: de zachte crème voor babybilletjes. Ook kun je het gebruiken voor rode bultjes na het scheren. Het beschermt en verzacht namelijk de geïrriteerde huid. Daarnaast verkoelt het en zorgt het ervoor dat de rode bultjes verdwijnen. Het proberen waard!

Als laatste is heel belangrijk: zit niet aan de bultjes. Als je de bultjes kapot maakt met je nagels kan het júist tot infecties en littekens leiden. Aan je handen en onder je nagels zitten veel bacteriën die je niet bij een wondje wilt hebben.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezonderleven.com, Libelle.be
Beeld | iStock

d

Ook interessant