Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Lowlights versus highlights: wat is het verschil?

lowlights.jpg

Wil je meer diepte en dimensie in je haar? Dan is je haar verven met highlights of lowlights de perfecte oplossing. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? En hoe weet je wat het beste bij jouw haarkleur past?

We leggen het je uit. 

Het verschil tussen highlights en lowlights 

Je hebt waarschijnlijk al veel vaker gehoord over highlights. Hierbij worden een paar plukken haar in een lichtere kleur geverfd dan je eigen haarkleur. Hierdoor krijg je een soort sunkissed effect, oogt je haar iets lichter en ontstaat er meer diepte. Een iets minder vaak gehoorde behandeling zijn lowlights.

Zoals de naam misschien al doet vermoeden is dit precies het tegenovergestelde van highlights. Oftewel: bij lowlights worden de plukjes een paar tinten donkerder dan je eigen haarkleur geverfd. De donkerdere plukjes komen onder je lichtere haarkleur te liggen, waardoor lowlights vaak iets subtieler en natuurlijker voor diepte en dimensie zorgen dan highlights. Je kunt highlights en lowlights ook met elkaar combineren, zodat er nog meer contrast in je haar ontstaat. 

Minder schadelijk 

Omdat je bij lowlights de haren donkerder verft en bij highlights de haren juist oplicht en blondeert, zijn lowlights minder schadelijk voor je haar. Toch is haarverf natuurlijk niet heel goed, dus ook met lowlights kun je je haar beschadigen. Ga daarom het liefst naar een professionele kapper, in plaats van zelf met de verf aan de slag te gaan. 

De beste optie bij jouw haar

Het hangt er natuurlijk van af wat je met je haar wil wat de beste optie is voor jou. Wil je bijvoorbeeld op een subtielere manier je haar donkerder maken, dan kun je dat stapsgewijs met lowlights doen. Als je liever richting blond werkt, dan kunnen highlights juist een tussenoplossing zijn. 

Over het algemeen worden lowlights vaak in lichter haar gezet, omdat je hiermee dus meer diepte creëert. Daarnaast werkt het ook goed voor mensen met weinig volume in het haar. Door de kleurverschillen wek je namelijk de optische illusie dat je meer volume in je haar hebt.

Bij een donkerdere haarkleur werken highlights goed. Maar ook bij mensen met blond haar kunnen highlights net wat meer diepte geven. Voor beide behandelingen geldt: ga altijd twee tot drie tinten afwijkend aan je eigen haarkleur. Let ook altijd goed op de ondertoon van je huidskleur om te bepalen of koele of warme tinten in je haar beter bij je passen.

Lees ook: Haar net geverfd? Zó blijft het zo lang mogelijk mooi

Babylights 

Naast highlights en lowlights bestaan er ook nog babylights. Dit zijn hele subtiele ‘lights’, waarbij slechts een paar plukjes bij je kruin en rondom je gezicht worden geverfd. Dit kan op iedere haarkleur worden toegepast en je hoeft de rest van je haar niet per se ook te verven. Deze techniek geeft je lokken een extra zomers effect, omdat het net lijkt alsof de zon die paar plukjes ietsjes heeft opgelicht.

Een behandeling 

Er bestaan allerlei verschillende manieren om high- en lowlights te zetten, maar in de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van de folietechniek. Hierbij worden de plukjes lichter of donkerder geverfd en ingezet met folie, waarna de verf kan intrekken. Een kappersbehandeling voor zowel lowlights als highlights bedraagt ongeveer twee tot drie uur. 

Bron | WieWatHaar, Ami kappers, REDKEN
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant