Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Droog of beschadigd haar? Zo herken je het verschil

verschil-droog-beschadigd-haar.jpg

Herstellend, voedend, intensief verzorgend, hydraterend of verstevigend: haarverzorgingsproducten beloven vaak een hoop goeds te doen voor je haar. Maar hoe weet je nou wat je echt nodig hebt? Daarvoor is het vooral belangrijk om te weten hoe het er met de conditie van je haar voor staat. Twee termen die daarbij vaak door elkaar worden gehaald zijn droog en beschadigd haar, maar wat is eigenlijk het verschil? 

Gebruik je niet het juiste product voor de conditie van je haar? Dan kun je je haar juist nog verder uitdrogen of beschadigen. 

Wat is het verschil tussen droog en beschadigd haar?

De termen droog en beschadigd haar worden vaak in één adem genoemd, maar er is wel degelijk verschil tussen de twee. 

Droog haar

Bij droog haar is er sprake van haar dat weinig tot geen vocht heeft. Omdat je haar vocht uit de lucht kan proberen op te nemen kan het sneller gaan pluizen. Ook zet het haar verder uit hoe meer het uitdroogt. Daarnaast kan je haar doffer worden. Mensen met slag of krullen hebben sneller last van droger haar.  

Beschadigd haar

Bij beschadigd haar gaat het om structurele beschadigingen, waardoor je haartextuur verandert en de elasticiteit uit je lokken is. Hierdoor kan je haar bijvoorbeeld geen vorm vast houden en dunner of slapper aanvoelen. Dit is vaak het geval bij haar dat te vaak geverfd is. 

Lees ook: Dít is waarom je haartextuur verandert wanneer het grijs wordt

De juiste verzorging 

Het is belangrijk om te weten of je droog of beschadigd haar hebt, omdat de juiste haarverzorging in beide gevallen anders is. Bij beschadigd haar wil je de structuur en textuur van het haar aanpakken en bij droog haar gaat het vooral om het vochtgehalte oppeppen. Heb je droog haar? Ga dan voor hydraterende producten met ingrediënten zoals: hyaluronzuur, oliën (argan, kokos, olijf), sheaboter, honing, aloë vera en glycerine. Vermijd juist de herstellende verzorgingsproducten, omdat de eiwitten die hier vaak inzitten je haar nog meer kunnen uitdrogen. Hierdoor kan je haar op den duur broos worden en sneller afbreken. 

Voor beschadigd haar kun je het beste verzorgingsproducten gebruiken die rijk zijn aan eiwitten en die de haarschacht aanpakken. Heb je beschadigd haar maar gebruik je al jaren producten voor droog haar? Dat kan gelukkig weinig kwaad, alleen haalt het weinig uit om je haar weer gezond te krijgen. 

Weet je niet zeker of je droog, beschadigd of een andere haarconditie hebt? Dan kun je ook altijd advies vragen bij de kapper. Zo weet je zeker dat je voortaan de juiste verzorgingsproducten voor je haar gebruikt.

Bron | Well + Good
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant