Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

8 verrassende gewoonten die sneller rimpels veroorzaken

8-verrassende-gewoonten-die-sneller-rimpels-veroorzaken.jpg

Rimpels, met de jaren krijgen we ze allemaal. Het hoort een beetje bij het leven, en echt voorkomen kunnen we ze niet (en dat hoeft ook niet). Toch kun je verouderingsproces wél iets vertragen als je wilt. Hoe? Door een aantal gewoonten die rimpels veroorzaken aan te pakken.

En een aantal van die gewoonten zullen je verrassen. Wist je bijvoorbeeld dat je rimpels kunt krijgen van een rietje?

1. Je zit te veel

Te weinig bewegen is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor je huid, zo blijkt uit een studie van de American Medical Society for Sports Medicine. Onderzoekers ontdekten dat mensen die twee keer per week aan sport doen vaak een mooiere en gezondere huid hebben dan mensen die niet sporten.

Ook te lang achter een computerscherm zitten is niet bevorderlijk voor je huid, zo beweert dermatoloog Sonia Batra: “We knijpen vaak onbewust onze ogen een beetje dicht, waardoor er zich lijntjes gaan vormen tussen de wenkbrauwen. Mensen die vaak op hun telefoon of tablet kijken, hebben juist weer eerder last van rimpels in hun nek”, zegt ze tegen lifestylewebsite Popsugar.

2. Je wast je gezicht te vaak

De natuurlijke oliën die je huid produceert, dienen als bescherming: ze houden je huid gehydrateerd en vormen een barrière tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het is daarom belangrijk dat je je gezicht niet te ‘agressief’ wast. “Als je huid erg droog is, kan hij gaan ontsteken. Vermijd daarom agressieve producten, scrub niet te veel en gebruik lauw water tijdens het wassen van je gezicht. Heet water kan je huid namelijk uitdrogen. Rimpels zijn júist extra zichtbaar op een droge huid”, aldus Batra.

3. Je bent érg expressief

Sommige mensen praten niet alleen met hun handen, maar ook met hun gezicht. Ze fronsen, trekken hun wenkbrauwen omhoog en lachen om de haverklap. Nu is daar natuurlijk helemaal niks mis mee, maar dit kan wel sneller rimpels veroorzaken. Naarmate je ouder wordt, verliest je huid steeds meer elasticiteit en gaan er sneller groeven ontstaan.

4. Je draagt geen zonnebril

Of het nu zonnig is of niet, probeer zo vaak mogelijk een zonnebril te dragen. “Met een zonnebril op ‘knijp’ je minder vaak met je ogen, waardoor je minder snel last zult krijgen van kraaienpootjes en rimpels. Daarnaast beschermt een zonnebril de huid rondom je ogen tegen schadelijke uv-stralen”, aldus Batra.

5. Je drinkt door een rietje

Voor je tanden is het misschien beter om door een rietje te drinken, maar voor je huid niet. Tijdens het drinken span je je lippen aan, waardoor er zich eerder lijntjes gaan vormen rondom je mond. “Die rimpels kunnen erg diep worden en maken je op slag ouder”, stelt dermatoloog Debra Jaliman. Het is dan ook beter om direct uit je glas of blikje te drinken.

Lees ook: Je huid jong eten: zo versterk je je collageen door voeding

6. Je slaaphouding

Een schoonheidsslaapje kan wonderen doen voor je huid, mits je het goed doet. Slapen kan namelijk ook meer rimpels veroorzaken. Vooral zij- en buikslapers hebben meer kans op rimpels, doordat je tijdens het slapen kreukels in je gezicht krijgt. Meestal trekken die slaaprimpels in de ochtend wel weer weg, maar hoe ouder je wordt, hoe zichtbaarder deze rimpels permanent blijven zitten. De oplossing? Slaap op je rug of vervang je kussensloop voor een zijden of satijnen exemplaar.

7. Puistjes uitknijpen

Een puistje uitknijpen is een verleidelijke gewoonte die je echt beter kunt afleren. Door te knijpen vouw je je huid samen en duw je deze vaak met de nodige kracht een richting op. Dat kan naast irritaties en littekens ook leiden tot rimpels. Geduld is in dit geval echt een schone zaak, dus laat dat puistje voortaan met rust.

8. Make-up

Als laatste kan ook make-up op twee manieren een grote boosdoener zijn. Allereerst kun je sneller last krijgen van fijne lijntjes rondom je ogen als je bij het aanbrengen van make-up op je ogen de huid strak trekt, bijvoorbeeld bij eyeliner. Handig om een perfecte lijn te tekenen, maar minder goed voor je huid rondom je ooglid. Met de jaren verliest je huid de elasticiteit, waardoor trekken aan de huid geen goed idee is.

En hoewel het misschien pijnlijk voelt om na al die moeite voor een strakke eyeliner je meesterwerk er aan het eind van de avond weer van af te halen, is dit echt geen overbodige luxe. Je make-up hoopt zich dagelijks op in je poriën, waardoor je huid geïrriteerd kan raken als je dit niet schoonmaakt. Daardoor kunnen er kleine ontstekingen ontstaan, die het onderhuidse collageen aantasten. En collageen heb je juist nodig voor een soepele huid. Daarom kun je sneller last krijgen van rimpels en fijne lijntjes als je je make-up er niet voor het slapengaan afhaalt.

Bron | Popsugar, Santé, ELLE
Beeld | iStock

Er zijn dus een hoop gewoontes die rimpels kunnen veroorzaken, maar de ontwikkelingen op beautygebied staan niet stil. In de nieuwste Margriet lees je hoe je met de juiste producten de wijze waarop je huid veroudert kunt beïnvloeden.

Daarnaast vind je in het nummer van deze week een interview met Hugo de Jonge en zijn moeder, vier sprankelende moederdag make-overs, zeven pagina’s puzzelen, gezond & fit de zomer in en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant