Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

5 mogelijke oorzaken voor de verandering van je haartextuur

haartextuur.jpg

Mis je die dikke bos krullen die je vroeger had, of is je haar de laatste maanden ineens heel droog geworden? Veel mensen maken in hun leven meerdere veranderingen in hun haartextuur door. Dat kan natuurlijk komen door net wat te veel föhnen of te vaak blonderen, maar er zijn ook andere oorzaken voor de verandering van je haartextuur.

Van golvend haar naar steile lokken, hoe kan dat toch?

1. Hormonale veranderingen

Je hormonen kunnen veel impact hebben op de textuur van je haar. Vooral bij een zwangerschap is dit goed te merken, naast de welbekende glow krijgt in veel gevallen ook je haar een flinke boost. Door een zwangerschap stijgt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam, en daardoor krijg je voller en dikker haar met veel volume. Helaas neemt na de zwangerschap de hoeveelheid oestrogeen weer af en wordt je bos helaas weer minder volumineus. Ook tijdens de overgang kun je merken dat er veranderingen in je haartextuur zijn: ook hier zijn de hormonen weer verantwoordelijk.

2. Slecht voedingspatroon

Kies je liever voor een grote burger met een berg friet in plaats van die gezonde salade? Superlekker, maar als je dit regelmatig doet kan het naast je huid en gewicht ook gevolgen hebben voor je haar. Je krijgt dan namelijk niet genoeg voedingsstoffen binnen waardoor de textuur van je haar zal veranderen. Vooral een vitaminetekort kan hier een rol spelen.

3. Stijlen, föhnen & verven

Vind je het heerlijk om met je haar in de weer te gaan voor bijvoorbeeld een avondje uit? Op z’n tijd is het natuurlijk geen probleem om je haar bijvoorbeeld te stijlen of verven. Maar het zal je vast niet verbazen dat dit je haar niet goed doet als je het regelmatig doet. Door het te vaak te verven kan het onder andere dood gaan en dunner worden; het zorgt dus voor grote veranderingen aan je haartextuur. Vooral je haar bleken kan fitnest zijn voor je lokken. 

4. Veranderende haarzakjes

Vaak kun je hier zelf niks aan doen, helaas. Haarzakjes zijn kleine openingen in je hoofdhuid waar haar uit groeit. Naar mate je ouder wordt, worden deze zakjes vaak kleiner. Als deze openingen kleiner worden, zal dat ook gevolgen voor je haar hebben; het wordt dan namelijk iets dunner. En dat kan er dus voor zorgen dat jouw lekkere volle bos ineens een stuk minder wordt.

5. Medische redenen

Bij mensen die behandelingen ondergaan waarbij haaruitval voorkomt kan het zijn dat je haarzakjes gaan veranderen. Vooral bij kankerpatiënten die behandeld worden met chemotherapie komt dit vaak voor. Het kan dus zijn dat je haar na afloop meer krult dan ervoor. Ook bij het slikken van bepaalde medicatie kan je haartextuur ietwat veranderen, medicatie die dit veroorzaakt dunt je haar vooral uit. 

Bron | Marie Claire
Beeld | Getty Images

Ook interessant