Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Je haar droog of nat borstelen? Dit zijn de meestvoorkomende badkamerfouten

dit-zijn-de-meestvoorkomende-badkamerfouten.jpg

Geniet jij met deze koude temperaturen ook iedere dag enorm van een lekkere warme straal onder de douche? Grote kans dat je vaste badkamerrituelen hebt, want voor de meeste mensen is dat niet meer dan een automatisme.

Maar ook bij dingen die je al je hele leven dagelijks doet, gaat het nog weleens mis. Wat dacht je bijvoorbeeld van onderstaande badkamerfouten?

1. Te vaak douchen

Als je te veel tijd doorbrengt onder de douche, beschadigt je huid. De natuurlijke oliën in je huid worden verruild door chemicaliën uit doucheproducten. Probeer je douchesessies daarom te beperken tot maximaal tien minuten. Als je amper gezweet hebt, is het bijvoorbeeld echt niet nodig om je elke dag helemaal uitgebreid te douchen. Even een fris washandje langs je oksels en voeten is dan in principe voldoende.

2. Te heet

Één van de meest voorkomende badkamerfouten is dat we de thermometer tijdens het douchen maar blijven opschroeven. Want hoewel zo’n hete plens water natuurlijk heel fijn aanvoelt, is het niet goed voor je huid. Heet water zorgt er namelijk voor dat je huid sneller uitdroogt, waardoor je last kan krijgen van jeuk en eczeem. Wil je dit vermijden? Zorg dan dat de thermometer niet boven de 38° C uitkomt.

Lees ook:
Water in je oor na het douchen? Waarom je dan nooit met je hoofd moet schudden 

3. Volgorde wassen

Naast bovenstaande meest voorkomende badkamerfouten hanteren veel mensen de verkeerde volgorde van het inzepen van het lichaam. Net als in het huishouden, kun je ook je lichaam het beste reinigen door van boven naar onder te werken. Je kunt dus het beste beginnen met het wassen van je haar en daarna reinig je je gezicht. Zo voorkom je dat eventuele resten uit je haar op je gezicht blijven plakken en zo voor acné kunnen zorgen. Vervolgens was je de rest van je lichaam naar beneden toe.

4. Vervangen spons of washand

Gebruik je tijdens het wassen van je lichaam vaak een spons of een washandje? Zorg dan dat je deze regelmatig vervangt. Doe je dat niet, dan maak je je huid namelijk eerder vuil dan schoon. Door de warmte groeien er namelijk bacteriën op de spons die kunnen zorgen voor infecties. Synthetische sponzen moeten daarom na ongeveer acht weken worden vervangen. Een washandje kun je beter na één of twee wasbeurten al in de wasmand gooien.

Lees ook:
Dit is het beste tijdstip om te douchen als je thuiswerkt

5. Scheren

Scheren kun je het beste aan het eind van je douchebeurt doen. Door de warmte van het water zijn je haarzakjes geopend, waardoor je grondiger kunt scheren en minder snel last hebt van een droge huid. Dermatologen adviseren om altijd met dezelfde richting op te scheren: namelijk met de haargroei mee. Als je dit niet doet, heb je meer kans op huidirritaties. Daarnaast is het belangrijk om je scheermesje regelmatig te vervangen. Oude en vieze scheermesjes kunnen infecties veroorzaken. Scheer je je elke dag onder de douche? Dan is het verstandig om elke maand het mesje te vervangen.

6. Nat haar

Ook het moment waarop je je haar borstelt staat in de lijst van veel voorkomende badkamerfouten. Want wist je dat het heel slecht is voor je haar om je haar te borstelen wanneer het nog nat is? Vochtig haar is namelijk zwaar en heel fragiel, waardoor het snel afbreekt. Kam je haar dus nooit wanneer je onder de douche staat en wacht met borstelen tot je het hebt geföhnd.

7. Afdrogen

Voor mensen met een droge huid is het niet verstandig om jezelf droog te wrijven met een handdoek. Probeer daarom in plaats van te wrijven, de huid droog te deppen. Op deze manier blijft de huid gehydrateerd en gezond door het nodige vocht vast te houden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | NSMBL, Goedgevoel.be
Beeld | Getty Images

Margriet 04

Margriet 04 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: genieten van de winter met warme wintermode, de beste plekken om vogels te spotten, reset je gezondheid, nieuwe man: nieuwe seks en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant