Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Omarm ze: waarom je hartstikke trots mag zijn op je lachrimpels

lachrimpels-trots.jpg

Zodra je een jaartje ouder wordt, ontkom je er haast niet aan: een rimpeltje hier en daar. Hoewel veel vrouwen er van alles aan doen om de komst van lijntjes uit te stellen of – beter gezegd – te voorkomen, zouden we onze lachrimpels juist moeten omarmen.

Van dure gezichtscrèmes tot prijzige serums en vele bezoekjes aan de schoonheidsspecialiste: we hebben er veel voor over om onze huid jong en stralend te houden. Verschijnen er toch lachrimpels? Maak je geen zorgen en schaam je er vooral niet voor, zeggen Canadese wetenschappers. Volgens hen zouden dit soort fijne rimpels in je gezicht ervoor zorgen dat je veel oprechter overkomt.

Gezichtsuitdrukkingen

In het vakblad Emotion deelt het onderzoeksteam van de Canadese University of Western Ontario de resultaten van hun studie naar kraaienpootjes rond de ogen. Voor dit onderzoek schakelden de knappe koppen 28 proefpersonen in. Iedere deelnemer kreeg een reeks portretfoto’s te zien waarop de gezichtsuitdrukkingen in Photoshop waren bewerkt. Er zaten gezichten met én gezichten zonder lachrimpels tussen. De proefpersonen moesten de mensen die ze zagen beoordelen op oprechtheid. En daarbij kwamen de geportretteerden mét plooien in hun gezicht er een stuk beter uit.

Onbewust effect

Daarnaast werden de deelnemers aan nog een proef onderworpen. Zo moesten ze een zogeheten ‘binocual rivalry test’ doen, waarbij ze een reeks foto’s te zien kregen door een soort verrekijker. Hun rechter- en linkeroog werden op hetzelfde moment blootgesteld aan twee verschillende beelden, waardoor hun hersenen afwisselend moesten focussen op beide kiekjes. Uit een test bleek dat de gezichten mét lachrimpels meer aandacht kregen, wat betekent dat ze – onbewust – als relevanter werden ervaren.

Persoonlijke klik

Volgens de onderzoeksleider komen mensen met kraaienpootjes niet alleen oprechter over, maar kunnen de plooitjes in het gezicht zelfs voor een emotionele klik zorgen. “Het is een soort universele taal,” aldus Nour Malek. “Mogelijk vertellen de kraaienpootjes of iemand oprecht glimlacht en daaruit kun je weer opmaken of diegene  te vertrouwen is of niet.”

Bron | hln.be
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Zo verwijder je die vervelende krassen op je zonnebril:

Ook interessant