Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Met deze tips zie je er elke ochtend in no time fris en uitgeslapen uit

met-deze-tips-zie-je-er-elke-ochtend-in-no-time-fris-en-uitgeslapen-uit.jpg

In de ochtend toont de spiegel ons vaak niet het meest stralende gezicht. Gelukkig zijn er allerlei manieren om er in no time fris en uitgeslapen uit te zien.

Van een massage voor de juiste bloedcirculatie tot een goede foundation die je zelfvertrouwen een boost kan geven. Geen behoefte aan make-up of andere trucjes om er gemakkelijker fris en uitgeslapen uit te zien? Dan hoeft het natuurlijk helemaal niet: doe vooral wat jij prettig vindt.

Uit de kreukels, in de plooi

Het lijkt wel of hoe ouder je wordt, hoe meer tijd je gezicht nodig heeft om weer een beetje ‘in de plooi te komen’. En eigenlijk is dat ook zo. Een oudere huid bevat namelijk minder collageen en elastine waardoor ze minder veerkrachtig is en slaapkreukels er langer over doen om te verdwijnen. Ook werken de bloedcirculatie en de lymfecirculatie trager, met een dof, vaal en soms ook opgezwollen gezicht tot gevolg.

De eenvoudigste manier om je huid wakker te maken en de nacht van je af te spoelen, is met een flinke plens koud water. Vervolgens kun je de bloedsomloop verder op gang helpen met een gezichtsmassage, waardoor ook afvalstoffen sneller worden afgevoerd en de aanvoer van voedingsstoffen en de opname van zuurstof wordt gestimuleerd.

Bloedcirculatie

Door hier elke ochtend een paar minuten voor uit te trekken, zal een vermoeid gezicht plaatsmaken voor een wakkere uitstraling. Je kunt je gezicht direct na het opstaan masseren, maar ook tijdens het aanbrengen van je serum, dagcrème of gezichtsolie. Op internet vind je allerlei instructies hoe je zo’n gezichtsmassage uitvoert.

In basis komt het neer op wrijven en duwen met de vingertoppen en het met lichte druk cirkels draaien over de huid, waarbij je altijd van beneden naar boven en van binnen naar buiten werkt. In plaats van je vingers kun je ook een massageroller gebruiken. En heb je geen tijd voor een massage, dan kun je de bloedcirculatie ook stimuleren met een speciale gezichtsborstel.

Verfrissen en verzorgen

Een vale huid verdwijnt als sneeuw voor de zon met een goede peeling, die dof makende dode huidcellen verwijdert en de teint verheldert. Na een peeling is je huid extra ontvankelijk voor allerlei werkzame ingrediënten, dus dit is de ideale tijd voor een masker. Dat kan een hydraterend masker zijn om de huid een vochtboost te geven of een masker met vitamine C, dat een slaperige huid oppept en een gezonde gloed geeft.

Lees ook: Dit is waarom je ’s ochtends moe wakker wordt

Weg met wallen

Vocht onder de ogen verminder je door met de ringvinger al kloppend van de binnenste ooghoek naar buiten toe te bewegen. Ook kun je van binnen naar buiten licht duwende bewegingen maken. Door op deze manier je oogcrème aan te brengen, masseer je vochtwallen weg en verzorg je tegelijkertijd de gevoelige oogzone. Om de oogleden te ontzwellen kun je er ook in koud water gedrenkte kompressen op leggen of de bolle kant van twee koude lepels.

Vanwege de vochtafdrijvende werking van de cafeïne in zwarte en groene thee, kunnen afgekoelde en uitgeknepen theezakjes op de oogleden wallen verminderen. Naast deze huis-tuin-en-keukenmiddeltjes bestaan er speciale oogpads die je onder de ogen legt om vocht af te drijven en de oogzone te verfrissen, kalmeren en hydrateren.

De magie van make-up

Met de juiste make-up kun je de huid opfrissen en je blik openen, zodat je er zelfs na een korte of slechte nacht stralend uitziet. De nadruk ligt hierbij op de júíste make-up en dus niet op véél make-up. Bij een oudere huid is ‘less is more’ het motto, want te veel make-up laat je vaak juist ouder lijken. Wat in elk geval onmisbaar is, is een primer.

Een primer voor je gezicht is wat grondverf is voor een muur: het maakt de ondergrond mooi glad en egaal, vult oneffenheden op en zorgt ervoor dat de volgende laag, in dit geval de foundation, goed blijft zitten. Kortom: de perfecte basis die je aanbrengt na je dagcrème.

Voor een egale teint

Een foundation maakt de huid mooier en egaler, mits je de juiste kiest en niet te veel gebruikt. Omdat een rijpere huid vaak droger is dan een jonge huid, gebruik je bij voorkeur een romige, vloeibare foundation, het liefst eentje die hyaluronzuur of andere vochtverzorgende ingrediënten bevat. Foundation is niet bedoeld om je een lekker kleurtje te geven, dus weersta de verleiding om een te donkere tint te kiezen. Te donker ziet er onnatuurlijk uit, te licht geeft je een ongezonde uitstraling. Bij een huid met veel rood past een warme, beige tint en een wat doffe, vale huid knapt op van een foundation met een rozige ondertoon.

Zie je na het aanbrengen van de foundation nog wat oneffenheden? Maskeer deze dan niet met een extra laag foundation, maar met een concealer. Kringen onder de ogen verdoezel je door enkele stipjes concealer onder het oog aan te brengen en deze al kloppend met de ringvinger te blenden met de foundation. Gebruik voor donkere kringen een lichte concealer en voor blauwe kringen een concealer met een perzikachtige, oranje ondertoon. Roodachtige kringen camoufleer je met een geel-beige concealer.

Gezonde blos

Wees spaarzaam met het gebruik van poeder omdat dit een droge en doffe huid extra accentueert, terwijl een beetje glans je juist een frisse en jonge uitstraling geeft. Gebruik een losse, transparante poeder die je met een grote kwast losjes aanbrengt, alleen op die plekken die het echt nodig hebben. Wel heel welkom is een vleugje blush, omdat je daarmee een gezonde blos op je wangen tovert en zelfs de meest vermoeide en grauwe huid laat stralen. Lach naar je spiegelbeeld, breng een roze of perzikkleurige blush aan op de appeltjes van je wangen en vervaag die mooi richting de slapen.

Lees ook: 6 onmisbare lipsticktrucs voor na je veertigste

Zijn het je ogen?

Een open en wakkere blik begint bij de wenkbrauwen. Onverzorgde, zware, maar ook te dunne wenkbrauwen maken je ouder dan je bent en geven je een vermoeide uitstraling. Met een wenkbrauwgel breng je je wenkbrauwen eenvoudig in model, weerbarstige haartjes verwijder je met een pincet en open plekjes vul je in met een wenkbrauwpotlood of -poeder. Gebruik de juiste kleur en zeker niet te veel, want dat maakt hard.

Een tipje lichte oogschaduw net onder het hoogste punt van je wenkbrauw opent je blik. Lichte oogschaduw is voor vijftigplussers meestal een betere keus dan donkere kleuren, helemaal als je een vermoeide blik wilt ‘openen’. Kies liever geen glanzende, metallic of parelmoer oogschaduw of crème-oogschaduw, omdat rimpeltjes en lijntjes daardoor meer opvallen. Een matte oogschaduwpoeder of eentje met een lichte satijnglans staat mooier.

Liever geen zwart

Een strakke eyeliner is prachtig, maar vraagt wel om een glad en strak oppervlak. En omdat de huid van de oogleden boven de vijftig dat vaak niet meer is, kun je beter een oogpotlood gebruiken. Laat het vertrouwde zwarte potlood links liggen en probeer eens bruin of donkerblauw. Zwart kan namelijk hard overkomen en accentueert een vermoeide blik en vermoeide huid. Breng geen lijntje rond het gehele oog aan, want door je ogen helemaal te omlijnen lijken ze kleiner. Trek een lijntje vanuit het midden van het oog naar buiten toe en vervaag het met een penseeltje of wattenstaafje voor een zacht effect.

Verruim je blik

Mascara opent je ogen en laat ze groter lijken, dus na een korte nacht en of vermoeide oogopslag is mascara echt onmisbaar. Breng mascara alleen aan op de bovenste wimpers en laat de onderste wimpers met rust, anders lijken je ogen juist kleiner. Zet het mascaraborsteltje zo dicht mogelijk tegen de wimperrand aan en beweeg met zigzaggende bewegingen richting het uiteinden van de wimpers. Vergeet vooral de haartjes aan de buitenkant van het oog niet.

Mooie mond

Wat voor foundation, oogschaduw en blush geldt, geldt ook voor lippenstift: laat donkere kleuren links liggen en kies voor frisse roze tinten of helder rood. Donkere kleuren maken je lippen smaller en geven je een strenge uitstraling, terwijl lichte kleuren het licht weerkaatsen waardoor de lippen voller lijken en je er fris en jonger uitziet.

Superglanzende glosses zijn meer iets voor jonge meiden, een zachte satijnglans staat over het algemeen mooier. Trek, voordat je de lippenstift aanbrengt, eerst een lijntje om de lippen met een lippotlood in dezelfde kleur. Zo blijft de lippenstift beter zitten en voorkom je dat de lippenstift ‘wegloopt’ in de lijntjes rond de mond.

Tekst | Astrid Telkamp
Beeld | Getty Images

Dit artikel verscheen in Margriet 2021-14. Je kunt deze editie nabestellen via lossebladen.nl.

Ook interessant