Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Last van een onderhuidse puist? Dít kun je hier het beste tegen doen

onderhuidse-puist.jpg

Een normaal puistje is vaak al geen pretje, maar ook een onderhuidse puist kan heel vervelend zijn. Deze variant kan namelijk ook behoorlijk pijn doen. Je wilt er daarom waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk weer van af komen, maar hoe doe je dat?

En kun je een onderhuidse puist in het vervolg ook voorkomen? We leggen het je uit.

Wat is een onderhuidse puist? 

Als je last hebt van een onderhuidse puist, dan heb je eigenlijk last van een ontsteking onder de huid. Dit komt door een ophoping van dode huidcellen en talg. Doordat de ontsteking onder je huid ligt, drukt dit hard tegen de huid aan. Dit resulteert niet alleen in een rode bult, maar hierdoor doet dit vaak ook veel pijn. Dit wordt ook wel eens een onderhuidse steenpuist genoemd. Vaak is een onderhuidse puist groter dan een normaal puistje en bevindt dit zich op je gezicht, je rug of je billen. 

Wat kun je hiertegen doen?

Als je last hebt van een onderhuidse puist is het vooral belangrijker om hier zoveel mogelijk van af te blijven. Een normaal puistje uitknijpen is al geen goed idee, maar bij een onderhuidse puist is dit niet eens mogelijk. Als je toch probeert om te knijpen, kun je de huid alleen maar meer beschadigen. Je kunt dus het beste geduldig afwachten tot de puist weer verdwijnt. Om de ontsteking zoveel mogelijk te verminderen, kun je tea trea olie gebruiken. Dit verwijdert huidschilfers en viezigheid en werkt ontstekingsremmend. Daarnaast kan aloë vera de roodheid en de ontsteking ook doen verminderen. Verder heeft appelciderazijn een antibacteriële werking en helpt dit de pH-waarde van je huid te neutraliseren. Heb je een hele hardnekkige puist? Dan kan benzoylperoxide helpen. Pas wel op, want dit kan de huid ook irriteren. Verder kun je producten met alcohol het beste vermijden. 

Heb je veel last van de pijn? Probeer dan om de puist te koelen met een vochtig koud doekje of door hier een paar minuten een ijsblokjes tegenaan te houden.  

Lees ook:
Dít zegt de plek van je puistjes over je gezondheid

Een onderhuidse puist voorkomen

Wil je een de kans op een onderhuidse puist zo klein mogelijk maken? Dan kunnen de volgende tips helpen: 

  • Genoeg slapen (minimaal 7 en maximaal 9 uur per nacht)
  • Voldoende (water) drinken (1,5 tot 2 liter per dag) 
  • Vermijd stress 
  • Eet gezond (veel vitamine A,C,D en omega 3-vetzuren)
  • Vermijd suikers en ongezonde vetten 
  • Reinig je huid dagelijks 
  • Gebruik gezichtsverzorging zonder uitdrogende ingrediënten (zoals alcohol) 

Bron | NSMBL, Nivea
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant