Heb je de naam van je geliefde op je pols laten tatoeëren, maar bleek de relatie toch geen stand te houden? Of heb je juist spijt van dat vlindertje op je schouderblad, dat ineens tóch niet meer zo mooi is? Vervelend natuurlijk, maar tegenwoordig zijn er gelukkig wel manieren om een tattoo te laten verwijderen.
Het is vaak wel een lange en soms pijnlijke
behandeling, die flink wat geld kan kosten. We zetten de verschillende opties
voor het verwijderen van een tattoo voor je op een rij.
Verschillende opties
Er zijn verschillende opties voor het verwijderen van een tattoo. Welke voor jou het meest geschikt is, hangt af van een aantal factoren. Als eerst is de plaats waar de tatoeage zit belangrijk, maar ook de grootte en kleur van het plaatje spelen een belangrijke rol. Ook is de keuze voor een bepaalde behandelmethode afhankelijk van het budget dat je hebt voor het verwijderen van je tattoo. Je zorgverzekering betaalt de behandeling namelijk (bijna) nooit, omdat het valt onder plastische chirurgie.
Wil je een kleine tattoo laten verwijderen? Dan is een operatie misschien een optie. Vooral wanneer de tatoeage op een plek zit waar je het niet zo erg zou vinden als er een litteken achterblijft. Tijdens zo’n operatie krijg je een plaatselijke verdoving en haalt een chirurg het stuk huid weg waar de tatoeage zit. Vervolgens wordt de huid weer gehecht, waardoor de tattoo dus verdwenen is. Een voordeel van deze behandeling is dat je snel van de tattoo af bent en het relatief pijnloos is, maar het nadeel is dat je er wel een litteken aan overhoudt. Ook is dit alleen een goede optie voor iemand met een kleinere tatoeage, tot zo’n twee centimeter breed.
Laserbehandeling
Juist omdat de meeste tattoos groter zijn dan twee centimeter en mensen vaak geen of een minimaal litteken willen, is het verwijderen van een tattoo met een laserbehandeling een stuk populairder. Het duurt een stuk langer dan een operatieve verwijdering: afhankelijk van de kleur en grootte van de tatoeage én de soort laser die gebruikt wordt, kunnen er tot wel twaalf lasersessies nodig zijn. Omdat er zeven tot acht weken tussen twee sessies moet zitten, duurt het al snel anderhalf jaar voor je van de tattoo af bent.
Er bestaan verschillende soorten lasers om je tattoo te verwijderen, maar in principe werken ze allemaal op een vergelijkbare manier. Tijdens zo’n behandeling wordt een sterke lichtbundel op de tatoeage gericht. Dat licht wordt vervolgens geabsorbeerd door de inkt van de tatoeage die in je huid zit. Die tattoo-inkt valt vervolgens uiteen in kleine losse deeltjes, waardoor je lichaam ze afvoert als afvalstoffen.
De nanosecondelaser was tot een paar jaar geleden de meest gebruikte laser om een tattoo mee te verwijderen. Dit laserapparaat stuurt – de naam zegt het al – in een nanoseconde een felle, intense lichtflits uit. Daarmee wordt de inkt dus langzaamaan beschadigd en zal je lichaam het als een afvalstof wegvoeren.
Deze behandeling is relatief pijnlijk en kan soms zorgen voor blaren of brandplekjes op de huid. Dit komt doordat de laser zo fel en sterk is, om de inkt kapot te maken. Ondanks de kracht van de nanosecondelaser zijn er wel heel wat behandelingen nodig. Dat is natuurlijk geen pretje als het pijnlijk is. Een ander nadeel is dat sommige metaalhoudende soorten tattoo-inkt niet goed te verwijderen zijn, en ook groene en blauwe kleuren langer blijven hangen.
Nieuw laserapparaat: de Picolaser
Tot voor kort was de nanosecondelaser de beste optie voor het verwijderen van een tattoo, maar veel specialisten werken nu met de zogenaamde Picolaser. Deze is nóg sneller dan de nanosecondelazer: de laserpuls is maar liefst honderd keer korter dan bij zijn voorganger. Daardoor loop je minder kans op brandwonden en blaren, en kan de Picolaser groene en blauwe tattoos beter behandelen. Een nadeel is dat het verwijderen van een tattoo met deze nieuwe laser vaak een stuk duurder is dan een behandeling met de nanosecondelaser. Wel zijn er vaak minder behandelingen nodig om de tattoo volledig te verwijderen. Ook zou de Picolaser minder pijnlijk zijn dan de nanosecondelaser.
Gecertificeerde huidtherapeut
Wil je een tattoo laten verwijderen? Ga dan op zoek naar een gecertificeerde huidtherapeut or chirurg. Hoewel een operatie of laserbehandeling in principe veilig zijn, is het wel belangrijk dat deze op de juiste manier uitgevoerd worden. Niet alleen om ontstekingen te voorkomen, maar ook om te zorgen dat de tattoo daadwerkelijk weg zal gaan.
Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel!