Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Dit is waarom je sommige plekken beter niet kunt epileren

dit-is-waarom-je-sommige-plekken-beter-niet-kunt-epileren.jpg

Je wenkbrauwen weer in vorm brengen of een haar van je kin wegplukken: even snel epileren doen veel van ons regelmatig. Toch is het belangrijk dat je niet zomaar alles weghaalt. En dit is waarom.

De grijze haren op je hoofd én de haren in je neus kun je bijvoorbeeld beter laten zitten.

Je okselharen epileren

Veel personen zullen uit gemak hun oksels scheren of die haren lekker laten zitten. Sommige mensen kiezen ervoor om hun oksels te epileren. Maar is het eigenlijk wel goed voor je oksel, wanneer haartjes één voor één uit de huid worden getrokken? Volgens deskundigen kun je het beter niet doen. Door de haartjes stuk voor stuk te verwijderen is de kans groot dat er ingegroeide haartjes en rode bultjes in de oksel ontstaan. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, helemaal niet omdat het epileren onder je armen ook nog eens hartstikke lang duurt. Daarom kun je het beste je oksels harsen, de haren weg laten laseren óf gewoon gebruik maken van een scheermesje.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Grijze haren en kale plekken

Ook die grijze haren op je hoofd kun je beter laten zitten. Wanneer je haarkleur langzaam verandert en je regelmatig een grijze haar tegenkomt, is het misschien verleidelijk deze weg te halen. Je trekt hem bij je haargrens zo je hoofd uit, maar ook dit kun je beter laten. Níet omdat er dan ineens meerdere grijze plukken voor terugkomen, maar wél omdat er kale plekken kunnen ontstaan. Wanneer je een haar bij de haarwortel – de follikel – uit je hoofd trekt, wordt deze namelijk aangetast. Dat herstel duurt even, waardoor je haar dus steeds dunner kan worden als je dit vaak doet.

De haren in je neus epileren

Prikkelende neusharen of haren die je neus uitsteken zijn ook een veelvoorkomend probleem. Toch kan je ook déze haren het beste op hun plek laten, ze zitten er immers niet voor niets. Neusharen hebben een belangrijke functie: ze houden bacteriën en andere ongenodigde gasten buiten het lichaam. Dat soort bacteriën kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een verkoudheid, longontsteking of – in het ergste geval – naar je hersenen stijgen. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Daarnaast kan het weghalen van haartjes met een pincet ook voor een onaangename kriebel in je neus zorgen.

Haar van moedervlek epileren

Misschien heb je weleens gehoord dat je de haren uit een moedervlek niet mag epileren, omdat dat kanker kan veroorzaken. We hebben goed nieuws: dat is gelukkig niet zo. Toch mag ‘ie eigenlijk niet missen in dit lijstje, omdat het zo’n bekende mythe is. Al haal je duizend keer een haartje uit zo’n vlek, de kans op kanker blijft volgens dermatoloog Dr. Leenarts gelijk. Zorg wel altijd dat je een schone, steriele pincet gebruikt bij het epileren. En houdt natuurlijk je moedervlek goed in de gaten: zie je veranderingen of vertrouw je het niet? Ga dan naar de huisarts.

Lees ook:
Hoe gevaarlijk is het eigenlijk om een haar uit een moedervlek te trekken?

Bron | Marie Claire
Beeld | iStock

Ook interessant