Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Margriets Quirine waste 4 weken haar haren niet, dít is wat er gebeurde

margriets-quirine-waste-4-weken-haar-haren-niet-dit-is-wat-er-gebeurde.jpg

Je leest en hoort het overal; je haar shampoovrij krijgen zou allerlei voordelen hebben. Je lokken zouden er voller, glanzender en sterker door worden. Minpuntje: je moet het wél in ieder geval drie maanden volhouden, want je hoofdhuid moet eerst van de shampoo ‘afkicken’.

Toen de intelligente lockdown werd aangekondigd en we allemaal thuis gingen werken, vond online redacteur Quirine het een mooi moment om shampoovrij te gaan. Niemand kon immers haar vettige lokken zien. Maar het was toch iéts lastiger dan ze dacht.

Drie maanden afzien

“Ik las ooit een verhaal van een vrouw die op wereldreis ging, en die reismaanden gebruikte om shampoovrij door het leven te gaan. Het was drie maanden afzien, maar daarna had ze wél mooi, gezond haar. Ik heb van mezelf heel veel en dik haar, maar het is vaak pluizig en ook best wel droog (ik geef de stijltang de schuld). De belofte van gezond, glanzend haar klonk mij dan ook als muziek in de oren. Toen ik te horen kreeg dat ik vanwege de coronamaatregelen voorlopig thuis moest werken, sprong het idee van shampoovrij worden ineens in mijn hoofd. Hét moment om af te kicken, want niemand kon mijn vette haar toch zien.”

Je hoofdhuid afkicken

 “Afkicken is nodig, omdat je met shampoo al het vet en talg van je hoofdhuid wast. Je hoofdhuid maakt hierdoor véél meer talg aan dan normaal, om je haar gezond te houden. Stop je ineens met shampoo, dan blijft je hoofdhuid nog steeds net zoveel talg produceren als normaal. Met een vieze, vettige coupe tot gevolg. Het duurt dus ongeveer drie maanden, voordat de talgproductie weer op normaal niveau zit, en je hoofdhuid zichzelf schoon kan houden. Vol goede moed zette ik alle shampoo, crèmespoeling en haarmaskers weg in het badkamerkastje. Op naar glanzende lokken!”

Week 1

“De eerste week had ik nog nergens last van. Ik was mijn haar normaal ook maar twee keer in de week, dus hoewel het na zeven dagen wel iéts vettiger was dan normaal, had ik er verder geen last van. Wel ontdekte ik al snel dat ik nu niet zo goed wist wanneer ik mijn haar moest borstelen. Normaal deed ik dit na het haren wassen (ik heb krullen, dus borstelen op droog haar is een no-go), en die momenten waren er nu niet. Pas láter bedacht ik me dat ik natuurlijk wél gewoon mijn haar met enkel water kon wassen. Lekker slim.”

Week 2

“De tweede week begon mijn haar aardig vet te worden. Ik had niet gedacht dat ik me daar zó vies door zou voelen. In dat weekend zou ik (op 1,5 meter) afspreken met vriendinnen, en ik vond het toch een beetje goor om zo aan te komen. Ik had ergens gelezen dat je je haar kunt ontvetten, door er in de douche wat baking soda in te smeren. Dat probeerde ik, en dat werkte heel goed. Maar ja, zo kon mijn hoofdhuid natuurlijk nog steeds niet wennen. Ik besloot vanaf nu écht door te zetten.”

Week 3

“Ja, nu werd mijn haar wel echt héél vet. Het begon een beetje op dreadlocks te lijken, en als ik mijn handen er doorheen haalde, voelde het een beetje alsof ik met mijn hoofd in een pot jam was gevallen. Bah. Zolang ik mijn haar los had zag het er nog wel oké uit, maar als ik het vast deed, zag je ineens wat er zich allemaal ónder mijn volle bos haar afspeelde. Maar ach, niemand behalve mijn familie zag me toch. Die lachten me overigens wel heel hard uit.”

Week 4

“Tot nu toe ging het allemaal prima. Ja, het was vies, maar ook niet het einde van de wereld. Maar in de vierde week begonnen de roos en de jeuk. En dát was toch een stuk lastiger te verdragen. Er vies uitzien is prima, maar constant aan je hoofd krabben terwijl je rustig probeert te werken, is minder fijn. Ik begon in al mijn wanhoop iedere dag mijn haar te spoelen met water, maar het leverde alleen maar méér roos op. Aan het einde van week vier was ik er klaar mee en waste ik – verslagen – mijn haar. Missie mislukt.”

En daarna?

“Na die vier weken duurde het nog zeker twee weken voordat ik de roos weer uit mijn haar kreeg. Toch is niet alles hetzelfde als voorheen. Ik heb mijn normale shampoos de deur uit gedaan en was mijn haar nu met sulfaatvrije shampoo (ik gebruik déze). Sulfaat zorgt voor het schuimende effect in normale shampoos, maar is uitdrogend en irriterend voor de huid. Ook was ik nu mijn haar maar één keer per week, in plaats van twee keer per week. Dat haal ik net. Dus het was niet helemáál voor niets. Maar helemaal shampoovrij worden, dat is net iets te hoog gegrepen.”

Beeld | iStock

Ook interessant