Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Verslaafd aan het bewerken van je selfies? Dat maakt je blijkbaar ongelukkig

verslaafd-aan-het-bewerken-van-je-selfies-dat-maakt-je-blijkbaar-ongelukkig.jpg

Een leuke selfie op social media. De één houdt het spontaan, terwijl een ander de foto eerst nog even flink door de wasstraat haalt. Misschien omdat je het gewoon leuk vindt om je foto een leuk filtertje te geven, maar misschien ook wel omdat je elke oneffenheid en rimpel wil gladtrekken. Het is niet gek dat je er op het internet graag zo goed mogelijk uit wil zien, maar helaas blijkt uit onderzoek wel dat je selfies bewerken je ongelukkig maakt. 

Je selfies bewerken tot je door kan gaan voor de tweede Doutzen Kroes? Al ben je met het eindresultaat nog zo tevreden, het heeft ongelukkige gevolgen voor je zelfbeeld. 

Ongelukkig door het bewerken van selfies 

Tegenwoordig bestaan er eindeloos veel apps die elk puistje, rimpeltje of vlekje met gemak wegpoetsen. Je kunt zelfs je huid en haar een ander kleurtje geven. Het lijkt soms haast wel een spelletje om een soort ideale versie van jezelf in elkaar te knutselen. Toch blijkt uit een onderzoek van Australische psychologen van Flinders University dat de vrouwen die hun selfies flink begonnen te bewerken ongelukkig werden over hun echte uiterlijk. De vrouwen in het onderzoek kregen tien minuten de tijd om hun selfies helemaal naar wens op te poetsen. Hieruit bleek dat de vrouwen veel gelukkiger waren met het bewerkte resultaat dan de oorspronkelijke selfies. Na al dat sleutelen waren de vrouwen minder tevreden over hun lichaam en vooral over hun gezicht. Ook zorgde al dit bewerken voor een slechter humeur bij de vrouwen. 

Lees ook: Dit is hoeveel selfies een vrouw neemt voordat ze hem deelt

Hoe meer bewerken, hoe minder tevreden 

Uit het Australische onderzoek bleek dat de vrouwen gemiddeld 4,5 minuut bezig waren met het bewerken van hun selfies voor ze tevreden waren met het resultaat. Ook bleek dat hoe langer een vrouw bezig was met bewerken, hoe ongelukkiger ze over haar eigen uiterlijk werd. En ook het humeur zwakte steeds meer omlaag naar mate de vrouwen langer met het bewerken bezig waren. Vooral jonge vrouwen zijn gemiddeld tien minuten per dag bezig met het maken van de perfecte selfie. Daarbij wordt allereerst vaak gezocht naar de beste belichting en de juiste hoek. Logisch natuurlijk dat je niet graag je onderkin op het internet vereeuwigd, maar door alle filters en apps drijf je steeds verder af van hoe je er in het echt uit ziet. In het dagelijks leven sta je bijvoorbeeld ook niet altijd in het perfecte licht.

Selfies maken voor jezelf?

Een selfie, dus een foto van jezelf, daar hebben wij vrouwen het maar druk mee. Toch blijkt dat foto’s nemen je juist ook gelukkiger kan maken. Het verschil hierin zit ‘m in het doel waarvoor je de foto maakt. Maak je een foto om een ervaring of herinnering vast te leggen? Dan heeft het een positief effect. Maar maak je een foto met als direct doel om ‘m op social media te delen, dan sta je dit geluk juist in de weg. Je bent dan zoveel bezig met jezelf zo goed mogelijk te presenteren en de mening van anderen, dat je niet meer van de foto kunt genieten. Probeer dus niet te veel bezig te zijn met wat anderen van je foto zullen vinden. En mocht je het toch niet kunnen laten je selfies te bewerken, probeer het dan wel een beetje realistisch te houden. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest, Consumentenpsycholoog
Beeld | iStock

Margriet 17

Margriet 21 ligt in de schappen! Een extra dik nummer over het grote genieten na het pensioen, met overheerlijke recepten, een interview met Johnny de Mol over zijn moeder en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant