Beauty

Is het schadelijk om een gezichtsmasker te lang te laten zitten?

gezichtsmasker-schadelijk-te-lang.jpg

Op een regenachtige vrije dag of avond gaat er niets boven een fijn momentje voor jezelf. Een warm bad, je favoriete serie, een grote kop thee, een stuk chocolade én een gezichtsmasker mogen dan natuurlijk niet ontbreken. 

Als je eenmaal in bad ligt met dat ontspannende gezichtsmasker op, kan het weleens gebeuren dat de tijd – zonder dat je het doorhebt – voorbij vliegt. Met als resultaat dat het masker ongemerkt ruim een halfuur op je gezicht zit in plaats van de aanbevolen tien à vijftien minuten. Onhandig! Maar is het ook een reden om je zorgen te maken over de conditie van je huid?

Ingrediëntenlijstje

Volgens dermatologe Natalia Spierings ligt het aan de ingrediënten die in het gezichtsmasker zitten. Bevat het zure bestanddelen, dan zul je je goed aan de tijd moeten houden die er op vermeld staat. “Wanneer je zo’n masker te lang laat zitten, kun je achterblijven met een geïrriteerde huid,” legt ze uit aan Metro UK. Het is daarom belangrijk om vooraf het ingrediëntenlijstje van je gezichtsmasker door te nemen. Stoffen waar je op moet letten zijn bijvoorbeeld salicyl-, glycol- en hyaluronzuur; zuren als deze vind je vaak in zuiverende, exfoliërende en voedende gezichtsmaskers. Laat je zo’n voedend masker te lang zitten, dan kan het de poriën verstoppen. Een zuiverend masker te lang laten zitten kan ertoe leiden dat de natuurlijke oliën uit de huid worden gehaald. Ook kleimaskers kun je beter op tijd van je gezicht halen, waarschuwt Spierings. “Anders kunnen ze de huid van je gezicht uitdrogen.”

Droog aanvoelen

Niet alleen kan je huid droog aanvoelen als je een gezichtsmasker er te lang op laat zitten, hij kan ook rood worden en flink gaan jeuken. “Houd je aan de tijd die op de verpakking staat om problemen te voorkomen,” aldus dokter Daron Seukeran. “Wij raden nooit aan om gezichtsmaskers langer te laten zitten dan in de bijsluiter staat, vanwege de irritatie die het kan veroorzaken,” zegt ook dermatologe Ann van Strubarq van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maarten in Mechelen tegen het Belgische Het Laatste Nieuws. “Ook bij bijvoorbeeld een peelingmasker is het cruciaal dat je de tijd respecteert die op de verpakking staat.”

Niet voor niets

Het is dus zeker níét zo dat je meer uit je gezichtsmasker haalt als je het langer laat zitten. Integendeel: het kan eigenlijk alleen maar schade aanrichten aan je huid. De inwerktijden worden niet voor niets vermeld. Dus hoe lekker je de volgende keer ook aan het ontspannen bent: je kunt maar beter een wekker zetten om je genietmomentje te onderbreken en het gezichtsmasker te verwijderen. Een likje hydraterende crème op je gezicht en je kunt weer heerlijk verder relaxen!

Bron | metro.co.ukflaironline.nl
Beeld | iStock

Ook interessant