Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Salicylzuur: is dit hét wondermiddel tegen een onzuivere huid?

salicylzuur.jpg

De naam klinkt misschien niet heel uitnodigend om op je gezicht te smeren, maar salicylzuur is een razend populair middeltje in gezichtsverzorgingsproducten. Het belooft een hoop en zou bijvoorbeeld hét wondermiddel moeten zijn tegen een onzuivere huid. Maar klopt dat wel? 

En zo ja, hoe gebruik je salicylzuur dan op de juiste manier voor het beste resultaat? 

Wat is salicylzuur? 

Ingrediënten met het woord zuur erin klinken misschien al snel een beetje chemisch, toch komt salicylzuur oorspronkelijk wel vanuit de natuur. Het wordt namelijk gemaakt van boomschors van een wilg. Salicylzuur behoort tot de Beta Hydroxy Zuren (BHA’s) en werkt perfect als een exfoliant. Het zuur verwijdert de dode huidcellen, talg en onzuiverheden. Hierdoor krijg je een stralende en egalere huid, en bevordert het de groei van nieuwe gezonde huidcellen. 

Voor welk huidtype gebruik je salicylzuur? 

Volgens onderzoeksarts cosmetische dermatologie dr. Jetske Ultee is salicylzuur perfect voor een vette en onzuivere huid. Dat komt omdat het zuur in je poriën doordringt en daarmee de opgehoopte talg verwijdert. Daarnaast heeft het een ontstekingsremmende werking, waardoor je salicylzuur kunt gebruiken om acne te verminderen. Doordat het zuur door alle huidtypen goed wordt verdragen kun je het ook op een gevoelige en droge huid gebruiken. De kans op irritaties is klein. 

Lees ook: Droog, normaal of gecombineerd: déze verzorging heeft jouw huid nodig

De juiste hoeveelheden

Voor het beste resultaat moet de concentratie van het zuur in je huidverzorgingsproduct wel hoog genoeg zijn. Dr. Ultee raadt aan om een product met 0,5 tot 2 procent salicylzuur te gebruiken. De pH-waarde, dus de zuurgraad van het product, zou tussen de 3 en 5 moeten liggen. Als de pH-waarde lager is dan 3 dan kan het product de huid irriteren. Is de zuurgraad hoger dan 5? Dan loop je het effect mis. Dan wordt het zuur namelijk geneutraliseerd, legt dr. Ultee uit. 

Salicylzuur gebruiken

Benieuwd naar wat salicylzuur voor jouw huid kan doen? Het ingrediënt komt in meerdere producten voor, dus je kunt zelf bepalen op welke manier je het wilt gebruiken. Zo bestaan er exfolianten en serums met salicylzuur, maar zit het soms ook in reinigers. Als je je gezicht ‘s avonds hebt gereinigd, kun je een beetje salicylzuur in de vorm van een serum of exfoliant aanbrengen. Bijvoorbeeld met een wattenschijfje. Laat het intrekken en smeer hier vervolgens een moisturizer overheen. Het is goed om salicylzuur rustig op te bouwen, zodat je huid hieraan kan wennen. Zo loop je het minste kans op irritaties. Begin met één keer per drie dagen en bouw dit langzaam verder op tot iedere avond. Merk je dat het je huid toch irriteert? Bouw het dan weer af.

Bron | Women’s Health, Dr. Jetske Ultee
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant