Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Dit zijn die rode plekjes op je benen na het scheren (en zo voorkom je ze)

dit-zijn-die-rode-plekjes-op-je-benen-na-het-scheren-en-zo-voorkom-je-ze.jpg

Heb je ook weleens van die rode plekjes op je benen? Vooral na het scheren ontstaan ze vaak. Dit fenomeen wordt ook wel ‘strawberry legs’ genoemd. We leggen je uit wat het is en hoe je het kunt voorkomen.

Zogenoemde strawberry legs komen vaker voor. Het zijn hypergepigmenteerde plekjes die inderdaad verschijnen op de plek van een haarzakje. Hoewel ze vaak ontstaan na het scheren, kunnen ze worden veroorzaakt door verschillende dingen. Dat kunnen verstopte of vergrote poriën zijn, maar ook een opeenhoping van dode huidcellen.

Rode plekjes op benen

Ook kunnen de rode plekjes een symptoom zijn van folliculitis, een veelvoorkomende infectie van de haarzakjes die vlekken en uitslag veroorzaakt. Of keratosis pilaris, een opeenhoping van keratine in de poriën, ook wel bekend als ‘kippenvel’ omdat het er ook uit kan zien als kippenvel of geplukt kippenvel. De rode plekjes op je benen zijn niet schadelijk (en vaak ook niet pijnlijk).

Wat ook voor strawberry legs kan zorgen is het verwaarlozen van je huid na het scheren of ontharen. Maar ook als je huid te droog is en je deze niet goed hydrateert, kan dat de plekjes veroorzaken. Ook kan het om een schimmelinfectie gaan.

Lees ook: Dít is de reden dat een pedicure ook schadelijk kan zijn voor je voeten

Strawberry legs behandelen

Oké, er kan dus van alles aan de hand zijn. Maar wat doe je ertegen? In de meeste gevallen kun je er makkelijk (en goedkoop) iets tegen doen. Rosie Khandwala, die een ontharingssalon heeft, raadt in Glamour UK aan om verse yoghurt te gebruiken, omdat dat als een natuurlijke reiniger werkt. “Meng dit met havermout, honing en gemalen koffie, want dit werkt allemaal als een zachte, maar effectieve exfoliator.”

Regelmatig scrubben is namelijk belangrijk om strawberry legs te behandelen, maar ook om je huid gehydrateerd en zacht te houden, legt ze uit. Gaan de plekjes maar niet weg? Breng dan een product aan waar salicylzuur of glycolzuur in zit. Dit zit vaak in producten om acne te behandelen, en biedt net een iets sterkere chemische exfoliatie.

Voorkomen

Wil je strawberry legs de volgende keer graag voorkomen? Neem dan je ontharingsroutine eens onder de loep. Als de rode plekjes op je benen vaak optreden, kun je overwegen een andere ontharingsmethode te kiezen. Waxen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de poriën zich openen vanwege de warmte, en daardoor wordt het haartje met wortel en al verwijderd. Ook kun je voor laseren kiezen om de haargroei te verminderen.

Lees ook: Last van kalknagels? Misschien is je gellak wel de boosdoener

Bron | Glamour UK
Beeld | Getty Images

Margriet 43 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot en openhartig interview met de Haarlemse schrijver Arthur Japin, de leukste herfstjassen voor dit najaar, leren omgaan met eenzaamheid, verhalen over hoe het is als je kind zélf een kind krijgt en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant