Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Met deze reinigingstips voor je gezicht krijg je een schone en stralende huid

met-deze-reinigingstips-voor-je-gezicht-krijg-je-een-schone-huid.jpg

Een nieuw jaar is hét moment voor een frisse start. Ook voor je huid, want een schone huid is een mooie huid. In dit artikel geven we reinigingstips voor je huid.

Hoe goed je je huid ook verzorgt met fijne crèmes en hoe mooi je jezelf ook opmaakt, als je je huid niet goed reinigt, doe je dat vrijwel allemaal voor niks. Want restjes vuil op de huid belemmeren een goede opname van de werkstoffen in die crème en ook je met zorg aangebrachte make-up komt nooit optimaal tot z’n recht als je huid niet goed schoon is.

Altijd, elke dag

De make-up die je ’s ochtends aanbrengt, moet er ’s avonds weer af. De foundation die je huid overdag zo mooi maakt, is ’s nachts namelijk alles-behalve goed voor je huid. Net als mascara. Prachtig voor overdag, maar verwijder je dit zwarte goedje niet, dan loop je het risico op afgebroken wimpers in de ochtend. Ook als je geen make-up gebruikt, is het nodig om ’s avonds je gezicht te reinigen, want je huid komt de hele dag in aanraking met allerlei vuil. Denk aan uitlaatgassen en stof, maar ook viezigheid die via je vingers op je gezicht terechtkomt. En dan heb je ook nog te maken met transpiratievocht, talg en dode huidcellen. Die laten allemaal hun sporen na op de huid. Letterlijk, mits je goed reinigt. Twee keer per dag. ’s Ochtends en ’s avonds.

Waarom ’s ochtends?

’s Nachts is de huid hard aan het werk om te herstellen. Bij deze herstelwerkzaamheden komen afvalstoffen vrij en ook wordt er talg en zweet door de huid afgescheiden. Om de dag fris en fruitig tegemoet te treden, moet dit ’s ochtends allemaal van je huid worden verwijderd. Met alleen een flinke plens water lukt dat niet, vandaar dat je ook in de ochtend een gezichtsreiniger nodig hebt. Dat kan een lichtere reiniger zijn die je ook ’s avond gebruikt om je make-up te verwijderen, een zachte melk of micellair water.

Doffe en vermoeide huid

Oké, door een schone huid worden de werkstoffen van crèmes dus beter opgenomen. Maar er is nog een reden om goed te reinigen. Vuil dat achterblijft op de huid kan in de poriën gaan zitten, waardoor de huid onzuiver wordt. Vuil kan de talgklieren verstoppen, de huid irriteren en de huid er vaal en dof uit laten zien. Of juist vet. Ook staat vuil het herstel- en regeneratieproces van de huid in de weg. Kortom: vuil maakt de huid ongezond, laat haar er moe uitzien en versnelt als klap op de vuurpijl ook nog eens het verouderingsproces. Redenen genoeg dus om, ook al is het nóg zo laat, nooit je bed in te kruipen zonder je gezicht goed te reinigen.

Lees ook:
Last van déze huidproblemen? Misschien gebruik je de verkeerde verzorgingsproducten

Van gel tot doekje

Reinigen dus. Maar hoe en waarmee? Kies je voor een gel of een crème, een mousse, doekjes of een olie? Daar is geen eenduidig antwoord op, want wat een goed reinigingsproduct is voor de een, is dat niet per se voor de ander. Het product moet passen bij je huidtype en wensen. Zo heeft iemand die geen make-up draagt een andere reiniger nodig dan iemand die wel make-up gebruikt. En om waterproof make-up te verwijderen heb je weer een andere reiniger nodig. Ook vraagt een vette huid om een ander soort gezichtsreiniger dan een droge, gevoelige of oudere huid. Gebruik je een reiniger die niet bij je huidtype past, dan merk je dat meestal snel. Als je huid droog aanvoelt na het reinigen, is dat geen teken dat je huid lekker schoon is, maar dat het product te agressief is voor je huid. Ook een vettig laagje op de huid na het reinigen betekent dat je niet het juiste product te pakken hebt.

Wees lief voor je huid

Belangrijk bij het kiezen van een gezichtsreiniger is uiteraard dat het product goed reinigt, maar ook dat het mild is. En de natuurlijke beschermlaag van de huid in balans houdt. Een gezichtsreiniger heeft als doel vuil en make-up te verwijderen, niet de natuurlijke talglaag. Elke huid is anders en de ene huid kan meer hebben dan de andere. Maar voor vrijwel elk huidtype is het beter om deze ingrediënten te mijden: irriterende en uitdrogende bestanddelen als parfum, alcohol en minerale olie én agressieve reinigingsstoffen zoals SLS en SLES, die vaak in sterk schuimende producten zitten. Daarnaast is de manier waarop je je huid reinigt, belangrijk. Hard boenen en schrobben is bij een goede reiniger niet nodig. Doe dat ook niet want het beschadigt de huid. Masseer de reiniger zachtjes over de huid en spoel af met lauw, niet te warm water en dep de huid droog met een zachte handdoek.

Kies voor mild

Vooral voor de droge en gevoelige huid (zoals de oudere huid vaak is) is het belangrijk om voor een milde reiniger te kiezen. Een reiniger met een romige, crèmeachtige textuur, zoals een milk of een balsem, past goed bij dit huidtype, waarbij producten met alcohol vermeden dienen te worden. Het idee om bij een vette huid te kiezen voor een krachtige reiniger die de vettige laag verwijdert, ligt voor de hand, maar ook dit huidtype dient met zachte hand te worden gereinigd. Schuimende en ontvettende reinigers lijken goed, maar werken vaak averechts omdat ze te irriterend en agressief zijn en de balans van de huid juist verstoren.

Double cleanse

De laatste tijd is ‘double cleanse’ een trend in beautyland. Bij deze uit de K-beauty afkomstige manier van reinigen, reinig je je gezicht niet één, maar twee keer, direct achter elkaar met twee soorten reinigers. De gedachte hierachter is dat op deze manier je huid pas écht goed schoon wordt. Zo’n double cleanse is geen must, maar in sommige gevallen kan het wel degelijk nuttig zijn. Als je longlasting of waterproof make-up gebruikt bijvoorbeeld, of een product met een zonnefilter. Deze producten zijn vaak lastig te verwijderen met een reiniger op waterbasis en door twee keer te reinigen, weet je zeker dat je huid echt helemaal schoon is. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een reiniger op oliebasis of een reinigingsbalsem waarmee je je make-up en zonnefilter verwijdert. Als deze laag van de huid af is, ga je verder met een reinigingsmilk,-gel of -crème die vervolgens de huid grondig reinigt. Ook als je een heel vette huid hebt en je het idee hebt dat je huid niet goed schoon wordt, kan double cleanse effectief zijn. Omdat je in de ochtend geen zware make-up of zonnefilter op hebt, is het ’s ochtends voldoende om het bij één reinigingsproduct te houden.

Schoonmaakhulpje

Maar we hebben meer reinigingstips voor je huid. Een andere manier om je gezicht goed schoon te maken, is met behulp van een reinigingsborstel of andere reinigingstool. Deze elektronische apparaten, die je gebruikt in combinatie met een reingingsproduct, reinigen grondig door cirkelend of heen en weer te bewegen of te trillen. Naast vuil worden zo dode huidcellen verwijderd en ook zou de beweging de bloedsomloop verbeteren. Dat zorgt dan weer voor een frisse en blozende teint. In principe kun je voor elk huidype zo’n reinigingstool gebruiken, maar kies er wel eentje die geschikt is voor je huidtype. Gebruik de tool niet elke dag, zeker niet als je een gevoelige huid hebt. Houd het dan bij een à twee keer per week. Een reinigingsapparaat gebruik je nadat je je make-up hebt verwijderd.

Lekker snel, lekker schoon?

Tegenover de reinigingsborstel en de double cleanse, wat best wat tijd kost elke avond, staat het gemak van een micellair water. Even met een wattenschijfje over je gezicht en voilà, schoon. Of nóg makkelijker: reinigingsdoekjes. Dan heb je niet eens een aparte gezichtsreiniger nodig. Hoe fris micellair water er ook uitziet en hoe mild zo’n doorzichtig goedje ook lijkt, het is niet per definitie milder of beter dan andere reinigers. Ook in micellair water kunnen irriterende bestanddelen zitten. Controleer dus altijd goed de ingrediëntenlijst. Daarnaast is micellair water wellicht minder geschikt voor een droge of gevoelige huid, omdat er restjes kunnen achterblijven op de huid. Micellair water hoef je tenslotte niet met water af te spoelen. Om die reden is micellair water ook niet de beste reiniger als je van veel en zware make-up houdt. Hetzelfde geldt voor reinigingsdoekjes, waar je ook geen water bij nodig hebt. Superhandig voor een weekendje weg, maar gebruik ze liever niet elke dag.

Milieubewust mooi

Ook in beautyland wordt steeds meer nagedacht over duurzaamheid. Producten bevatten steeds minder onnodige, schadelijke ingrediënten voor huid en milieu en de verpakkingen worden steeds duurzamer. Hiervoor wordt minder of zelfs helemaal geen plastic meer gebruikt, zoals het geval is bij moderne gezichtsreinigingsbars. Niet te verwarren met het ‘ouderwetse’ stuk zeep, dat vanwege de uitdrogende werking zeker níet geschikt is om je gezicht mee te wassen. Wat voor alle reinigers geldt, geldt ook voor deze bars: kies een milde variant die past bij je huidtype.

Tekst | Astrid Telkamp
Beeld | Getty Images

Ook interessant