Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Heb je last van putjes in je gezicht? Dit is de oorzaak en zó verminder je ze

putjes-in-je-gezicht.jpg

Putjes in je gezicht worden ook wel pockmarks genoemd. Hoewel veel mensen dit hebben, en dit dus heel normaal is, kan het voor jezelf toch een doorn in het oog zijn. Maar waar komen die putjes eigenlijk vandaan? 

En nog belangrijker: kun je ze ook weer weg krijgen?  

Putjes in je gezicht

Vaak worden putjes of pockmarks in je gezicht ook wel gezien als acne-littekens. Toch hoef je geen acne te hebben gehad om putjes te krijgen. Dit kan ook al door één sporadisch puistje komen of bijvoorbeeld door de waterpokken. Putjes in je gezicht ontstaan wanneer je door een ontsteking collageen in je huid verliest. 

Zichtbaarheid verminderen

Putjes in je gezicht zijn eigenlijk een vorm van littekens, en littekens zijn helaas blijvend. Je zult de putjes dus nooit helemaal kunnen wegwerken, maar je kunt ze wel een stuk minder zichtbaar maken. Dat doe je thuis door middel van huidverzorgingsproducten met retinol, AHA’s (bijvoorbeeld glycolic acid) en vitamine C. Deze stimuleren de collageenproductie, waardoor de putjes op den duur minder zichtbaar zullen worden. 

Lees ook: Je huid jong eten: zo versterk je je collageen door voeding

Een professionele behandeling 

Lukt het met de bovenstaande ingrediënten nog niet om de putjes in je gezicht minder aanwezig te maken? Dan kun je ook de hulp van een professional inschakelen. Allereerst kun je zelf zwaarder geschut aanschaffen door retinoïde op recept te halen. Dit stimuleert ook de collageenproductie, maar gaat net een stapje verder dan de bovenstaande middeltjes. Bouw het gebruik van retinoïden langzaam op en raadpleeg eventueel een huidverzorgingsprofessional voor advies.

Je kunt ook een chemische peeling laten doen om je putjes minder zichtbaar te maken. Daarnaast zou ook microneedling moeten helpen. Hierbij wordt de huid oppervlakkig ‘verwond’, wat de herstelreactie van je huid stimuleert. Dit zou de collageenproductie moeten verhogen. Vraag eerst advies aan de huisarts of een dermatoloog wat voor jouw huid de beste behandeling is. 

Bron | Beautify
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant