Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Last van pukkeltjes na het harsen? Hier komt het door en zo kun je het voorkomen

pukkeltjes-na-het-harsen.jpg

Dat harsen pijn kan doen en dat je daarna last kunt hebben van roodheid, dat snappen we. De verkleuring trekt meestal na een paar uur weer volledig weg, maar soms krijg je de dag na het harsen daar een paar kleine pukkeltjes voor in de plaats.

Dit is hoe dat komt en dit kun je ertegen doen. 

Pukkeltjes na het harsen

De reden dat er pukkeltjes op de huid ontstaan na het harsen komt omdat elk haarzakje is verbonden aan een talgkliertje. Als je een haar uit dat haarzakje lostrekt, ontstaat er soms vanuit dat talgkliertje een schrikreactie. Hierdoor maakt het kliertje meer talg aan, waardoor er vaak na een dag pukkeltjes ontstaan op je huid.

Dit komt vaak voor bij het harsen van je gezicht, bijvoorbeeld bij je bovenlip, en bij het ontharen van de bikinilijn. Gelukkig trekken in de meeste gevallen de pukkeltjes na een paar dagen vanzelf weer weg en blijven de puskoppen klein. Probeer de pukkeltjes niet uit te knijpen en gebruik tijdelijk geen vette oliën of crèmes op je huid. Je kunt eventueel wel een antiseptische (bacteriedodende) zeep gebruiken. 

Oefening baart kunt

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, want hoe vaker je met hars onthaart, hoe minder kans op pukkeltjes. Die schrikreactie van je talgkliertjes ontstaat voornamelijk bij de eerste keer. Daarnaast heb je bij regelmatig harsen ook kans dat sommige haren helemaal niet meer terug groeien, omdat het haarzaakje dan beschadigd is geraakt. 

Allergische reactie 

In een uitzonderlijk geval kunnen roodheid, pukkeltjes of blaasjes ook ontstaan als allergische reactie op de hars. Als je ook allergisch bent voor bruine pleisters, is de kans groot dat deze reactie ook bij harsen optreedt. Ook hierbij moeten de pukkeltjes of blaasjes binnen een paar dagen wegtrekken of niet meer zichtbaar zijn. Mocht je het toch niet vertrouwen, neem dan contact op met de huisarts.

Ontsteking van de haarzakjes

Als laatste kunnen pukkeltjes na het harsen ook op folliculitis wijzen. Dit is een ontsteking van de haarzakjes en kan naast harsen ook bij epileren, scheren of een andere manier van ontharen ontstaan. Meestal trekken de puistjes binnen een tot twee weken weer weg. Probeer de puistjes niet aan te raken en hier niks op te smeren. Was je lichaam elke dag met zeep en droog je goed af. In de meeste gevallen is er dan geen medicatie nodig en trekt de ontsteking weer weg. Ook hierbij kun je bij twijfels altijd contact opnemen met de huisarts. 

Pukkeltjes voorkomen 

Om een reactie op het harsen te voorkomen kun je het beste de huid van tevoren goed schoonmaken. Zorg dat je niet harst wanneer je weerstand laag is, ziek bent of net bent geweest. Ook helpt het om de huid zo min mogelijk te belasten door de huid goed aan te spannen en talkpoeder te gebruiken bij in olie oplosbare hars. Door het talkpoeder plakt de hars minder aan de huid vast. 

Vermijd zweten na het harsen

Om de kans op pukkeltjes na het harsen te verkleinen kun je het beste zo veel mogelijk zweetmomenten vermijden. Neem dus geen hete douche, ga niet sporten vlak na het harsen en ook de sauna, het zwembad, strand en de zonnebank kun je beter even overslaan. Draag daarnaast na het harsen loszittende kleren om wrijving met de huid te vermijden.

Hars niet te vaak 

Als laatste kun je pukkeltjes vermijden door gevoelige delen van je huid, zoals het gezicht en je bikinilijn niet te vaak te harsen. Heb je met een harsstrip niet alle haartjes meegekregen? Ga er dan niet nog een keer overheen, maar gebruik bijvoorbeeld een pincet om de laatste haartjes weg te krijgen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Skinglow, The Waxingshop, Wax Salon Vlissingen, Thuisarts
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant