Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Last van puistjes op je billen? Dít kun je eraan doen

last-van-puistjes-op-je-billen-dit-kun-je-eraan-doen.jpg

Acne is altijd vervelend, maar puistjes op je billen kunnen éxtra vervelend zijn. Tijdens het zitten gaan de bultjes irriteren, waardoor je er alleen nog maar meer krijgt. Gelukkig kun je zelf het nodige doen om dit te voorkomen.

De puistjes op je billen worden namelijk veroorzaakt door folliculitis, een ontsteking van de haarzakjes.

Puistjes op je billen

Zo’n ontsteking ontstaat door irritatie, een infectie of slecht uitgegroeide haarzakjes. Het kan dus op je hele lichaam voorkomen. Toch zul je deze bultjes eerder op je billen zien dan op je gezicht: hier heb je namelijk meer haar zitten en deze zone wordt meer onder druk gezet. Door veel te zitten, treed er wrijving op. Hierdoor kunnen de haarzakjes sneller gaan ontsteken. Probeer daarom regelmatig op te staan.

Zweterige kleren na het sporten

Een andere oorzaak van deze puistjes op je billen is wanneer je na het sporten niet gelijk gaat douchen en schone kleding aantrekt. Hierdoor kan het zweet namelijk over je poriën opdrogen en dat leidt tot irritatie of ontsteking van de haarzakjes. Daarnaast kan het helpen om je kledingkeuzes eens onder de loep te nemen. Sporten in een synthetische legging kan bijvoorbeeld ook de puistjes op je billen verergeren. Probeer in plaats daarvan voor een katoenen variant te gaan.

Lees ook:
Van droge huid tot ‘maskne’: zo voorkom je huidirritatie door je mondkapje

Ondergoed

Misschien klinkt het vanzelfsprekend, maar regelmatig van ondergoed wisselen is cruciaal. Oud ondergoed vangt een hoop zweet en olie op, wat acne kan verergeren. Trek daarom elke dag een schoon setje aan.

Nauwsluitende kleding

Hoe goed je er ook uitziet in je skinny jeans, het is misschien niet de beste kledingkeuze als je puistjes op je billen wilt voorkomen. Nauwsluitende kleding veroorzaakt wrijving op je huid en daarnaast houdt het zweet en olie vast tegen je rug. Hierdoor kunnen die haarzakjes sneller gaan ontsteken, met als gevolg dat er meer puistjes ontstaan.

Huidverzorging

Helpen deze tips niet? Dan kun je ook eens op zoek gaan naar bijpassende huidverzorging, zoals een acne-cleanser of een product dat één van deze ingrediënten bevat: salicylzuur, benzoylperoxide of vitamine A-zuur. Iets wat je vooral níet moet doen, is de huid rondom je billen gaan scrubben. Hiermee maak je de irritaties alleen maar erger. Nog een belangrijke tip: probeer je billen zo min mogelijk te scheren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Het Laatste Nieuws, Women’s Health
Beeld | iStock

Ook interessant