Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Vaak last van puistjes? Dan kun je deze ingrediënten in je make-up maar beter vermijden

vaak-last-van-puistjes-dan-kun-je-deze-ingredienten-in-je-make-up-maar-beter-vermijden.jpg

Heb jij al van alles geprobeerd om van je puistjes af te komen, maar merk je dat ze toch steeds weer terugkeren? Dan is het misschien eens verstandig om je make-up producten onder de loep te nemen. Sommige make-up bevat namelijk ingrediënten die puistjes kunnen veroorzaken.

Hieronder vind je welke ingrediënten je maar beter kunt vermijden.

Puistjes door make-up

Veel make-up producten bevatten parfum om ervoor te zorgen dat het product een aangenaam geurtje heeft. Best lekker natuurlijk, maar goed voor je huid is het niet. Parfum zorgt namelijk voor huidirritaties en verstopte poriën. Vooral voor benzaldehyde, een veel voorkomend aromatisch ingrediënt, moet je oppassen. Dit parfum wordt door verschillende merken gebruikt en staat erom bekend dat het heel gemakkelijk je poriën verstopt. Als je al een gevoelige huid hebt, is het dus verstandig om voor make-up producten te gaan die geen parfum bevatten.

Olie

Ook olie is een ingrediënt dat je beter kunt vermijden als je last hebt van een acnegevoelige huid. Olie kan je poriën verstoppen, waardoor je juist nog sneller last krijgt van puistjes. Oliesoorten die je vaak tegenkomt in make-up zijn amandel-, avocado- en kokosolie.

Siliconen

Siliconen is een ingrediënt dat je vaak in primers tegenkomt, het geeft een glad effect aan je huid zodat je make-up mooier zit. Wanneer je last hebt van puistjes is dit echter een ingrediënt dat je moet vermijden. Het verstopt je poriën en het droogt je huid uit, waardoor je sneller last krijgt van puistjes. Als je toch graag een wat gladder effect aan je huid wilt geven, dan kun je beter voor hyaluroonzuur gaan. Dit geeft namelijk een soortgelijk effect, maar hydrateert beter dan siliconen.

Lees ook: waarom je in de winter meer last kunt hebben van puistjes

Natriumchloride

Klinkt misschien als een heel ingewikkeld ingrediënt, maar het is niet meer dan een moeilijk woord voor zout. Dit ingrediënt wordt vooral in foundations gebruikt als een verdikkingsmiddel. Net als dat zout eten voor puistjes kan zorgen, kan make-up met zout erin ook voor puistjes zorgen. Vooral rond je mond en op je kin.

Lanolin

Ook lanolin is een ingrediënt dat je maar beter kunt vermijden, zeker als je verganistisch bent. Lanolin is namelijk een moeilijk woord voor de olie van schapenhuid. Naast dat je puistjes kunt krijgen van lanolin, kan het ook nog eens zorgen voor contactdermatitis of eczeem. Je kunt het dan ook maar beter vermijden. Lanolin wordt vaak aangeduid onder termen als: geacetyleerde lanoline-alcohol, geëthoxyleerde lanoline, PEG 16 lanoline en solulan 16.

Petrochemische stoffen

Petrochemische stoffen zijn vaak wat moeilijker te ontdekken in make-up, omdat ze vaak onder een andere naam vermeld staan in de ingrediëntenlijst. Petrochemische stoffen worden vaak aangeduid als paraffine, minerale oliën en vaseline. Deze stoffen worden vaak toegevoegd aan make-up om ervoor te zorgen dat ze langer houdbaar zijn. Jammer genoeg is dit niet het enige wat de stoffen doen. Ze verstoppen namelijk ook poriën wat puistjes veroorzaakt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Trendalert
Beeld | iStock

Ook interessant