Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Pompoen in huidverzorging: hier is het allemaal goed voor

pompoen-in-huidverzorging.jpg

De herfst is hét seizoen van de pompoen. En deze oranje herfstgroente is niet alleen hartstikke gezond om op te eten, ook in huidverzorging doet een beetje pompoen wonderen. Van het pulp tot de pitten: hier is het allemaal goed voor. 

En hoewel we pompoen vooral in het najaar op ons bord tegenkomen, is het ingrediënt in huidverzorging het hele jaar geschikt. 

Pompoen in huidverzorging

Als je wel eens goed de labels van huidverzorging- en cosmeticaproducten onder de loep hebt genomen, dan heb je vast een keer pompoen zien staan. Of pumpkin of curcubita. Vaak wordt dit gevolgd door de termen oil, seeds of fruit. Pompoen in huidverzorging komt in de meeste gevallen namelijk in een van de volgende drie vormen terug: pompoenpitolie, pompoenpit extract of als een gefermenteerd extract van het vruchtvlees. In pompoen zitten onder andere fruitenzymen en alfahydroxyzuren (AHA’s), welke de celvernieuwing van de huid stimuleren en helpen bij het afbreken van dode huidcellen. Hierdoor krijg je een gladdere én glanzende huid.

Wondjes genezen 

Daarnaast heeft pompoen ook verschillende bacterieremmende stoffen, waardoor het vroeger al gebruikt werd voor het genezen van wondjes en infecties. In de traditionele Chinese en ayurvedische geneeskunde wordt ook pompoen gebruikt. Extracten van de vrucht worden hier al jaren als ontstekingsremmer en natuurlijke pijnstiller gebruikt. 

Lees ook: Dit is de reden waarom pompoen je kan helpen afvallen

Antioxidanten 

Daarnaast zit er ook vitamine C, E en bétacaroteen in pompoen, dat zijn antioxidanten die goed zijn voor de huid. Er zijn zelfs onderzoeken die beweren dat pompoenextracten extra bescherming bieden tegen uv-straling. Dat betekent natuurlijk niet dat als je een laag pompoenpulp op je huid smeert, je even goed beschermd bent tegen de zon als bij zonnebrandcrème. Maar pompoen kan wel extra bescherming bieden. Daarnaast helpt de oranje vrucht in huidverzorging niet alleen bij zonneschade, maar werkt het ook tegen rimpels en donkere vlekken op de huid. 

Goed tegen droge huid

Als laatste werkt vooral pompoenpitolie goed tegen een droge huid. Dat komt omdat de olie vettig blijft als je ‘m aanbrengt op de huid. Vooral in de herfst en winter is dit een aanrader. Je kunt de vette olie zelfs als een make-up remover gebruiken, maar spoel daarna dan wel altijd je gezicht goed af met water en gebruik een milde cleanser. Zin om meteen aan de slag te gaan? Maak dan eens een crème of masker van een restje pompoen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Harper’s Bazaar, Dr Jetskeultee, JAN Magazine
Beeld | iStock

Margriet 46 ligt nu in de winkel! Met deze week: het nieuwe samenwonen, 13 vragen aan de plantendokter, opvallende first ladies en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant