Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Vind jij je favoriete parfum ineens niet meer lekker ruiken? Dit kan de oorzaak zijn

parfum-ruikt-niet-meer-lekker.jpg

Gebruik je al jaren hetzelfde parfum, maar ruikt ‘ie de laatste tijd ‘ineens’ niet meer lekker? Dat kan. Blijkbaar heeft dat alles met je gemoedstoestand te maken. We leggen je uit hoe dat zit. 

Heb je binnenkort een belangrijke deadline? Dan kun je je favoriete parfum misschien tijdelijk beter laten staan. 

Geuren en emoties 

Bepaalde geuren associëren we vaak met gebeurtenissen. Als je een bepaald luchtje ruikt moet je bijvoorbeeld direct aan die ene vakantie in Italië denken, en een andere geur doet je weer denken aan je trouwdag. Dat komt omdat ons reukvermogen nauw verbonden is met het reukcentrum in de hersenen.

Amy Galper, medeoprichter van The New York Institute of Aromatic Studies legt aan Well + Good uit dat je reukvermogen zelfs zo verweven is met je hersenen dat het ook invloed heeft op je emotie. Als je aan iets ruikt moet dit eerst door verschillende delen van je hersenen heen, voordat je de geur überhaupt kunt verwerken. Vandaar dat je vaak een sterke associatie met een geur en een emotie hebt, en dat is daarmee ook gelijk de boosdoener wanneer je parfum ineens niet meer lekker ruikt. 

Parfum ruikt niet meer lekker

Galper legt uit dat wanneer je gestrest bent, dit invloed kan hebben op je reukzenuwen en hoe deze reageren op bepaalde aroma’s. Oftewel: als jij je favoriete parfum draagt als je door een bepaalde stressvolle periode gaat, kan het heel goed zijn dat de geur ineens niet meer lekker ruikt. Je hersenen hebben dan een negatieve associatie met het parfum ontwikkeld. 

Ook uit een studie uit 2013 waar het verband tussen stress en geuren werd onderzocht, bleek dat bij de deelnemers die een toename van angst ervoeren de waargenomen aangenaamheid van geuren afnam. Hoe meer angst, hoe negatiever de waarneming. Volgens de onderzoekers komt dat omdat bij een angstige situatie naast je reuksysteem ook het emotionele systeem aan het werk wordt gezet om de boel te verwerken. Zo ontwikkelen zich negatieve associaties.

Lees ook: Waarom parfum bij niemand hetzelfde ruikt (en zó kies je de juiste geur)

Over de datum 

Vind jij je parfum de laatste tijd niet meer lekker ruiken, maar heb je niet het idee dat je een stressvolle of angstige situatie hebt meegemaakt? Dan kan het natuurlijk ook zijn dat je parfum over de datum is. Dat kun je naast een vieze, muffige geur herkennen aan de vloeistof die donkerder van kleur kan worden. Om je parfum zo lang mogelijk mee te laten gaan kun je deze tips gebruiken

Bron | Well + Good
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant