Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Dit is wat je moet weten wanneer je regelmatig last hebt van paardenstaarthoofdpijn

paardenstaarthoofdpijn.jpg

Voor mensen met half lang of lang haar is een paardenstaart al decennialang een leuk (en vooral handig) kapsel. Maar ondanks de populariteit ervan, kleeft er ook een groot nadeel aan. Wanneer je de staart namelijk te strak vastbindt of te lang draagt, kan dit voor hoofdpijn zorgen.

Maar weet je eigenlijk wel hoe dit komt? En is er ook een manier om de pijn wat te verlichten?

Pijn door aanrakingen

In de wetenschap is deze ‘paardenstaarthoofdpijn’ een veel onderzocht begrip. Al rond 1500 werd er onderzoek gedaan naar pijn die veroorzaakt werd door kapsels. “De pijn wordt veroorzaakt door de gevoelige zenuwen in onze hoofdhuid” vertelt Cooper aan de Huffington Post. “Door het trekkende gevoel, doet het in eerste instantie misschien geen pijn, maar naarmate je de staart langer in hebt, worden die zenuwen steeds gevoeliger. Totdat de zenuwen een pijnsignaal aan de hersenen afgeven.” Deze hoofdpijn wordt overigens niet alleen veroorzaakt door het dragen van een staart. Ook haarbanden, ski-maskers en badmutsen kunnen dit gevoel geven.

Risicogroepen paardenstaarthoofdpijn

Hoewel deze paardenstaarthoofdpijn bij alle lagen van de bevolking voorkomt. Zijn er volgens de onderzoekers wel bepaalde mensen die extra risico lopen. “We denken dat mensen die vatbaar zijn voor migraine eerder dit soort pijn ervaren dan mensen die er niet gevoelig voor zijn,” vertelt Cooper. Daarnaast komt paardenstaarthoofdpijn ook vaker voor bij patiënten die last hebben van andere pijnstoornissen zoals fibromyalgie. Uit verschillende onderzoeken blijkt bovendien dat ook externe factoren zoals: slaaptekort, menstruatie en hormonale veranderingen de pijnklachten kunnen verergeren.

Voorkomen of behandelen

Helaas is er tot op heden geen handig trucje om deze vervelende vorm van hoofdpijn te vermijden. Wanneer je dus regelmatig last hebt van paardenstaarthoofdpijn is het dus het beste om je haar wat vaker los te dragen. Het verplaatsen van de paardenstaart kan de hoofdpijn wat verlichten. Ook kan het soms helpen om je haar in een scheiding aan te brengen. Moet je je haar toch vast voor een bepaald evenement? Dan kun je de pijn vermijden door vooraf een pijnstiller te nemen en je haar na het evenement zo snel mogelijk weer los te halen. “Na een evenement als een bruiloft, hebben mensen de neiging om hun haar de hele dag of nacht in die strakke stijl te houden”, weet ook Cooper. “Maar hoe eerder je je haar loslaat, hoe minder waarschijnlijk het is dat het pijn gaat doen.”

Lees ook

Haren vlechten is een koud kunstje, dankzij deze tips

Bron| Huffingtonpost
Beeld| iStock

Ook interessant