Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Dít is waarom we vaker ouderwetse zeep zouden moeten gebruiken

dit-is-waarom-je-vaker-ouderwetse-zeep-zou-moeten-gebruiken.jpg

In een wereld vol plastic is er ook op beautygebied nog wel wat winst te behalen. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ouderwetse zeep. Daar word je niet alleen zélf schoon van, ook het milieu knapt er flink van op.

Onder de douche, na een toiletbezoek, in de keuken… Ongemerkt gebruiken we meer zeep dan we denken.

Lekker lang houdbaar ouderwetse zeep

Met één stuk zeep doe je ongeveer net zo lang als met drie tot vier plastic flessen. Dus waarom drie flessen shampoo en conditioner gebruiken als het met één soapbar kan? Een blokje zeep gaat niet alleen langer mee, het is ook nog eens een duurzame keuze voor het milieu, beter voor je portemonnee én het neemt minder ruimte in het op het aanrecht en in de douche. En als reisgenoot is zeep ook ideaal, want geen risico op lekken in de koffer.

Lees ook:
Zeep of douchegel: wat is beter voor je huid?

Conserveringsmiddelen

Maar hoe lang kun je zo’n stukje zeep nou naast je wastafel laten liggen? Dat ligt eraan of het om harde of zachte zeep gaat. Een harde zeep is ontzettend lang houdbaar. Ook al kan de zeep iets uitdrogen doordat het restwater zal verdampen, de kwaliteit wordt er niet minder van. Sterker nog: die wordt alleen maar beter, omdat de concentratie van werkzame stoffen toeneemt. Een vloeibare zeep daarentegen bestaat hoofdzakelijk uit water. En juist dat water beperkt de houdbaarheid. Omdat er aan deze zeep vaak conserveringsmiddelen worden toegevoegd, kun je ze na opening nog zes tot twaalf maanden gebruiken.

Dít is waarom we vaker ouderwetse zeep zouden moeten gebruiken

Hoe werkt zeep?

Kort gezegd zorgt zeep ervoor dat olie kan mengen met water. Zeepmoleculen werken als het ware als een magneet; het ene zeepmolecuul stoot water af en hecht zich aan de oliën op de huid en het andere molecuul doet precies het tegenovergestelde en bindt zich aan water. Zo kan de olie met het water mengen en vuil worden weggespoeld. Dit zorgt voor het frisse en schone gevoel.

Huisregels

Doordat zeep behalve vuil ook een deel van de beschermende huidvetten verwijdert, is het belangrijk om niet te veel zeep te gebruiken. Omdat de zuurgraad van zeep rond de 9 ligt en dus hoger is dan de zuurgraad van onze huid (die tussen de 6 en 6,5 ligt) kan je huid uitdrogen. Verzorg de huid na het wassen daarom altijd met een verzachtende en vettende crème of lotion.

Lees ook:
Zijn je voetzolen geel? Dít zegt het over je gezondheid

Waaruit bestaat zeep?

Zeep ontstaat door een chemische reactie tussen alkaliën en vet. Het is dus eigenlijk een combinatie van loog, vetten en essentiële oliën. Waar het loog zorgt voor het op gang komen van de verzeping van zeep, verzorgen de vetten de huid en brengt de olie een aangename geur met zich mee. Maar waaraan herken je nou een goede zeep? Eigenlijk bestaat een ambachtelijke natuurlijke zeep alleen uit plantaardige oliën, natuurlijke geurstoffen, zouten voor het verzepingsproces en eventueel ingrediënten die de zeep dat beetje extra geven, zoals arganolie, karitéboter of castorolie. Staan er nog tien andere ingrediënten op de verpakking, dan zijn dit vaak synthetische en chemische middelen die zijn toegevoegd om de zeep extra te laten schuimen, lekkerder te laten ruiken of langer houdbaar te maken.

Schuimfeestje

Waarom schuimt de ene zeep wel en de andere niet? Dit komt voornamelijk omdat watermoleculen aan de ene kant positief en aan de andere kant ietwat negatief geladen zijn. Door deze tegenpolen trekt water naar elkaar toe en worden andere stoffen afgestoten. Zeep heeft deze eigenschap ook. De ene kant van een zeepmolecuul trekt het water aan, waarbij de andere kant in plaats van water lucht aantrekt. Als dit met veel moleculen naast elkaar gebeurt, ontstaat er schuim.

Toch zijn er ook zepen die niet of minder schuimen. Denk bijvoorbeeld aan zepen op basis van olijfolie, palmolie of kokosolie. Dit komt doordat dat organische bestanddelen in de olie niet verzepen tijdens het maken van een zeep. Overigens wil dit niet zeggen dat de werking hierdoor minder goed is. Sterker nog: de minst schuimende zepen zijn vaak de mildste voor de huid.

Dít is waarom we vaker ouderwetse zeep zouden moeten gebruiken

Geen geglibber

Oké, een stuk ouderwetse zeep glibbert en een fles of pompje niet. Maar dat is simpel te verhelpen. Een (sisal) zeepzakje is niet alleen zeepbesparend, maar kan ook nog eens als srubmiddeltje fungeren. Doe de zeep na gebruik in het zakje en hang aan de kraan te drogen. Of gebruik een duurzaam bamboe lekschaaltje waarin de zeep kan opdrogen tot het volgende gebruik.

Van top tot teen

Naast ouderwetse zeep voor je handen en lichaam zijn er ook shampoo-, gezichts- en scheerzepen te koop die net dat beetje extra verzorging kunnen bieden. Zo zijn er soapbars verrijkt met houtskool om de (hoofd)huid mild mee te ontgiften en bars met honing, haver of karitéboter om extra te voeden en te verzachten. Maar waarin verschilt bijvoorbeeld een haarzeep van een normaal stuk zeep? Ten eerste blijven er van een gewone zeep minder oliën en boters achter op de huid dan bij een haarzeep. In een haarzeep zitten bovendien meer natuurlijke oliën en boters. Zo bevat een haarzeep meer castorolie dat een reinigende werking heeft en bijvoorbeeld meer karitéboter die het haar hydrateert en voedt. Net als bij de huid heb je ook verschillende haartypen en dus zeepsoorten. Het zoeken van de juiste haarzeep kan daarom wat tijd kosten, net als het wennen van het haar aan de zeep.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Productie | Judith de Ruiter
Fotografie | Joost Govers, Getty Images

Ook interessant