Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Niet blij met je nieuwe kapsel? Zólang duurt het tot je de oude lengte terughebt

haar-oude-lengte.jpg

“Mooi zo, bedankt hoor!”, weet je er met samengeknepen stem uit te persen. Maar eenmaal thuis… Nee, je bent helemaal níet blij met je nieuwe kapsel, en wilt zo snel mogelijk weer je oude haar – of in ieder de lengte – terug. Maar hoe lang gaat dat duren?

Dit ligt iets ingewikkelder dan je misschien denkt.

Hoe snel groeit haar?

Grof gezegd groeit het haar van een gezond persoon zo’n één centimeter per maand. Dus als je een korte bob hebt geknipt, en je wilt het weer tot over je schouders laten groeien, kan dit wel een jaar duren. Maar dit is wel erg kort door de bocht, want haargroei wordt door allerlei factoren positief én negatief beïnvloed.

Negatieve factoren

Bij vrouwen spelen de hormonen bijvoorbeeld een heel grote rol in hoe snel haar groeit. Maar ook diëten, slechte voeding, luchtvervuiling, medicatie, de bloedcirculatie en slechte haarverzorging kunnen de haargroei belemmeren. De haargroei wordt namelijk van binnen én van buiten beïnvloed. Bepaalde factoren kunnen niet alleen de haargroei belemmeren, maar zelfs haarverlies veroorzaken.

Gezond leven

Maar er is ook goed nieuws. Er zijn namelijk ook manieren waarop je je haargroei kunt stimuleren. Het belangrijkste is gezond leven. Als je gezond eet, de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, genoeg slaapt, en niet rookt, zie je dit ook terug aan je haar. Je haar heeft namelijk proteïne en vitamine A en C nodig. Die laatste twee stimuleren de aanmaak van talg, een natuurlijke conditioner voor je haar.

Verzorging van je haar

Daarnaast helpt een goede verzorging van je haar en hoofdhuid ook. Zorg ervoor dat je haar regelmatig geknipt wordt, om te voorkomen dat je haar droog wordt en afbreekt. Maar er zijn nog meer dingen waarvan je haar sneller afbreekt. De volgende dingen kun je daarom beter vermijden:

  • Hitte op je haar gebruiken, zoals de stijltang en föhn
  • Op een katoenen kussensloop slapen (ga voor een zijden exemplaar)
  • Je haar borstelen terwijl het nat is

Haargroei stimuleren

Verder zijn er twee mogelijke manieren die je haargroei een echte boost geven: de zon en hoofdmassages. In de zomer groeit je haar wel tien procent sneller dan in de winter, wat zou betekenen dat je een maand minder nodig hebt om je haar tien centimeter te laten groeien. Hoofdmassages versnellen dit proces nóg meer, omdat op deze manier de circulatie in je hoofdhuid wordt gestimuleerd, waardoor je haarzakjes harder aan het werk gaan. Kortom, met een beetje geluk en moeite groeit je haar dan anderhalve centimeter per maand. En dat scheelt toch weer.

Bron | Wellandgood.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant