Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Niacinamide: wat is het en waarom is het zo razend populair in huidverzorging?

niacinamide-huidverzorging.jpg

Misschien heb je het wel eens op het ingrediëntenlijstje van je huidverzorgingsproducten voorbij zien komen: niacinamide. Het lijkt steeds vaker voor te komen in serums, toners en crèmes. Maar wat is het eigenlijk en waarom is het zo goed voor je huid? 

Is niacinamide het nieuwe wondermiddel voor een egale huid? 

Wat is niacinamide? 

Het klinkt misschien wat spannend, maar het razend populaire ingrediënt niacinamide staat ook wel bekend als vitamine B3, of nicotinamide. Je krijgt niacinamide al voor een groot deel via voeding binnen, maar je lichaam slaat hier slechts een klein deeltje van op. Dat terwijl het allerlei voordelen voor je huid kent. Tijd om jezelf dus een handje te helpen door dit stofje bij te smeren. En laat vitamine B3 nou net een oplosbare vitamine zijn, waardoor ‘ie makkelijk aan huidverzorgingsproducten toe te voegen is. 

De voordelen voor je huid

Niacinamide wordt steeds vaker aan het ingrediëntenlijstje van crèmes en serums toegevoegd. En dat is meer dan terecht. Dit stofje helpt namelijk hyperpigmentatie en vlekjes op je gezicht tegengaan, verbetert je huidtextuur, vermindert grove poriën én helpt fijne lijntjes vervagen. Daarnaast heeft het een lichte exfoliërende werking, waardoor je een gladdere stralende huid krijgt. Een echte alleskunner dus. En voor mensen met een vette huid komt er nog een extra voordeel bij: niacinamide helpt namelijk om de talgproductie van je huid in balans te krijgen. 

Goed bij huidirritaties 

Daarnaast is deze stof goed verdraagbaar voor de huid, waardoor de kans op roodheid, jeuk of irritatie zeer klein is. Het wordt door dermatologen soms zelfs gebruikt om bepaalde huidaandoeningen te kalmeren. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend waardoor het bij rode plekken, rosacea of acne goed kan helpen. Zelfs bij muggenbulten kan de stof de huid kalmeren. 

Lees ook: Déze 4 ingrediënten in huidverzorgingsproducten zijn essentieel voor de 50+ vrouw

Droge vochtarme huid

Naast dat de niacinamide werkt voor mensen met een vette huid, helpt het ook bij mensen met een droge vochtarme huid. Dat komt omdat niacinamide de aanmaak van ceramiden en vrije vetzuren stimuleren. Dat zijn natuurlijke huidvetten die je huidbarrière versterken, waardoor je huid minder vocht verliest. Ook is het daardoor beter beschermd tegen boosdoeners van buitenaf. Door de eerder genoemde exfoliërende werking vermindert het ook de kans op schilfertjes op de huid. 

Niacinamide gebruiken 

Benieuwd naar het wondermiddel? Dan hebben we goed nieuws. Niacinamide zit namelijk steeds vaker en steeds meer in verschillende huidverzorgingsproducten. Van toners tot crèmes, kies vooral de optie die het beste binnen jouw huidverzorgingsroutine past. Voor een optimaal resultaat kun je niacinamide producten het beste twee keer op een dag aanbrengen. Begin en eindig je dag hier dus mee. Mocht je een niacinamideserum gebruiken breng dit dan aan na het wassen van je gezicht en voor andere oliën, crèmes of smeersel, voor het meeste effect. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.        

Bron | Women’s Health, Dr. Jetske Ultee, International Journal of Cosmetic Siencedermatologic surgeryJCD Journal of Cosmetic Dermatology
Beeld | Getty Images

Ook interessant