Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Gaan mee-eters maar niet weg? Dít kan de oorzaak zijn

mee-eters-gaan-niet-weg.jpg

Heb je alles al geprobeerd, maar gaan sommige mee-eters maar niet weg? Misschien komt het wel omdat het helemaal geen mee-eters zijn. Het zou namelijk ook kunnen dat je te maken hebt met grove poriën en zichtbare ‘talg draadjes’. Zó herken je het verschil.

En als het geen mee-eters maar talg draadjes zijn, kun je hier dan ook iets tegen doen? 

Mee-eters gaan maar niet weg

Gaan je mee-eters maar niet weg terwijl je alle mogelijke tips al hebt geprobeerd? Dan zou het wel eens kunnen dat je te maken hebt met zogenoemde Sebaceous filamenten, ook wel bekend als talgfilamenten. Ook dat zegt je misschien nog niet zoveel, maar dit zijn eigenlijk een soort buisachtige structuren die je poriën omlijnen. Aan Real Simple legt dermatoloog Loretta Ciraldo uit dat iedereen talgfilamenten heeft en dat het als een soort pad werkt, waardoor onze poriën geleegd worden. Dermatoloog Alicia Zalka voegt daar aan toe dat de filamenten de talg dat dieper in je poriën zit naar de oppervlakte van de huid toe trekt. Als een soort rietje. Zo zorgen de talgfilamenten dat talg aan het huidoppervlak komt, waardoor je huid flexibel en gehydrateerd blijft. 

Het verschil met mee-eters 

Iedereen heeft dus talgfilamenten, maar als je grove poriën hebt zijn deze extra goed zichtbaar. Dit is dus iets anders dan verstopte poriën, omdat die zichtbare ‘talg draadjes’ een belangrijke functie hebben. Het lastige is dat de talgfilamenten wel lijken op mee-eters. Omdat er zich op de neus en de T-zone meer talgklieren bevinden, is dit vooral hier zichtbaar. Ook bij een vettere huid zul je sneller ‘talg draadjes’ zien zitten. 

Het zichtbaarste verschil is dat bij talgfilamenten de plekken vaak vlak op de huid liggen, terwijl mee-eters meestal iets boven de huid verheven liggen. Dit komt omdat talg, vuil en bacteriën zich bij mee-eters ophopen. Ook zijn mee-eters donkerder van kleur dan de talgfilamenten. De talg draadjes zijn namelijk meer geel of grijsachtig, terwijl mee-eters door oxidatie zwart kunnen kleuren. Ook lijken talgfilamenten een beetje op haarachtige draadjes. 

Lees ook: Kin-acne, waarom krijg je het en hoe kom je er vanaf?

Niet uitknijpen

Bij een mee-eter is het al onverstandig om ‘m uit te knijpen, maar bij talgfilamenten al helemaal. De talg heeft hier een belangrijke functie en daarnaast groeien de talg draadjes gewoon weer terug als je ze probeert uit te knijpen. Vind je dit toch een storend gezicht? Dan kun je proberen je poriën fijner te maken en de talgproductie te normaliseren. Dat kan bijvoorbeeld door je huid dagelijks goed en diep te reinigen, regelmatig te scrubben en te exfolieren. Ingrediënten die hierbij kunnen helpen zijn retinol, salicylzuur en glycolzuur. 

Bron | Real Simple
Beeld | Getty Images

Zin om lekker te lezen tijdens de feestdagen? Het Margriet Winterboek ligt nu in de winkel! In deze Margriet Extra lees je onder andere over de leukste wintertradities en 18x de mooiste, magische lichtroutes. Ook vind je in het Winterboek warme recepten voor op de koude winterdagen en natuurlijk pagina’s vol winterplezier. Haal ‘m snel in de winkel of bestel online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant