Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Leuke weetjes over haar

leuke-weetjes-over-haar.png

Haar bezorgt ons af en toe best wat kopzorgen. Margriet zet de leukste weetjes over haar op een rij. 

Haaruitval

Haaruitval is een natuurlijk proces. Het is normaal om gemiddeld 50-100 hoofdharen per dag te verliezen. Verlies je beduidend meer haren per dag, dan ligt daar vaak iets anders aan ten grondslag. Zwangere vrouwen, mensen met hevige stress of die een operatie, chemo- of antibioticakuur hebben ondergaan, krijgen vaak te maken met (extreem) haarverlies.

Haargroei

Wil je al jaren langer haar, maar groeit het maar niet? Naast kleur en structuur van het haar is de lengte die een haar bereikt vaak ook erfelijk bepaald. Het kan dus zo zijn dat jouw hoofdhaar maar een maximale lengte bereikt.

Goed eten voor je haar

Haar gedijt bij een gezond eetpatroon; de haarzakjes waar de haren uit groeien hebben goede voeding nodig voor de broodnodige vitamines en mineralen, zoals ijzer, koper, zin, selenium, proteinen, vitamine B en E en omega-3-vetzuren. Eet dus regelmatig vette vis, groene groentes, gevogelte, zuivel, noten, volkoren producten, eieren en schaaldieren voor een gezonde bos haar.

Grijs haar

Hoe ouder je wordt, hoe dunner en kwetsbaarder het haar. Ook wordt het haar uiteindelijk grijs. Dit is het gevolg van een steeds tragere celvernieuwing. Hierdoor wordt in de haarzakjes steeds minder kleurpigment geproduceerd. Eerst wordt het haar grijs en uiteindelijk zelfs kleurloos: wit. Op welke leeftijd je haar grijs wordt is erfelijk bepaald.

Minste haren

Wist je dat mensen met blond haar gemiddeld de meeste haren op hun hoofd hebben met 150.000? Brunettes en vrouwen met zwart hebben respectievelijk 100.000 à 110 haren. Roodharigen hebben met gemiddeld 90.000 de minste haren op hun hoofd. Daarbij moet worden opgemerkt dat de structuur van hun haar wel sterker is dan die van blondines. Het zwarte haar van Indiaanse vrouwen is het sterkst.

Haar doneren

Wist je dat je ook haar kunt doneren aan de Haarstichting? De stichting maakt er dan een mooie pruik van voor een financieel minderbedeelde kankerpatiënt. Ook lang kinderhaar is geschikt om te doneren. Dit wordt gebruikt voor pruiken voor (heel) jonge patiëntjes.

>> Bekijk hieronder de infographic met nog meer leuke feitjes over haar!

feitjes-over-haar

Bron: Hair Loss Geeks

Ook interessant