Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Lang haar na je vijftigste: zo zorg je dat het gezond én mooi blijft

lang-haar-na-je-vijftigste-zo-zorg-je-dat-het-gezond-en-mooi-blijft.jpg

Lang haar kort knippen na je vijftigste? Welnee! Als je je haar de aandacht geeft die het verdient én je je er mooi mee voelt, straal je ook met lange lokken. De tips van top-haarstylist Roos Topley helpen je op weg.

“Zorg, liefde en aandacht zijn belangrijk bij lang haar boven de vijftig”, zegt Roos Topley. De top-haarstylist bij Partners Hairstyling in Apeldoorn is van mening dat lang haar prima kan als je ouder wordt, mits je het goed verzorgt: “Soms zie je vrouwen met lang haar, die er niet naar omkijken of het niet in de juiste coupe hebben geknipt. Dan is het niet zo mooi. Maar met aandacht voor de coupe en de juiste verzorging kan lang haar bij vijftigplusvrouwen júíst erg mooi staan.”

Lang haar na je vijftigste

Je haar laten groeien kost geen moeite, maar de vraag is wat bij je past en welke lengte je zelf wilt. Roos: “Durf je niet te gaan voor heel lang haar? Kies dan voor een lange bob, ook wel lob genoemd. Die straalt klasse uit, is makkelijk te onderhouden en je hebt toch de look van langer haar. Een lob is het mooist als je je haar föhnt en de punten even bewerkt met een krulborstel. Of maak er een grove slag in met een krultang. Een steile versie van de lob is ook stijlvol, dus soms is glad föhnen met een ronde borstel voldoende.”

Verven, ja of nee?

Laat je je haar groeien, dan is het mooi om je natuurlijke grijstint een beetje op te frissen. Roos: “Heb je lang haar en wil je de kleur laten uitgroeien naar grijs? Kies dan voor high- en lowlights, vooral rond het gezicht. Dit wordt ook wel face framing genoemd. Dat maakt je grijze uitgroei levendig en zo voorkom je een typische ‘uitgroeibalk’ in je haar.” Lang haar heeft al veel meegemaakt, waardoor de punten niet meer zo gezond en stralend zijn. Roos: “Lang, grijs haar kan in de punten dof en gelig worden. Dit komt vooral door invloeden van buitenaf, zoals blootstelling aan de zon en luchtvervuiling. Als je veel zwemt, kan het haar zelfs een beetje groen worden. Fris grijs haar op met zilvershampoo of ga langs bij de kapper en laat een toner in je haar zetten, die het gelige uit de punten haalt en zorgt voor een gezonde glans.” Je lange haar zelf kleuren, is volgens Roos geen goed idee: “Laat het over aan de professional. Die kijkt naar wat past bij je huids- en je eigen haarkleur. Het is belangrijk dat je haar wat kleurschakering heeft voor een natuurlijk uitziend 3D-effect.”

Lees ook:
Oei! Met deze zes kapsels lijk je ouder dan je eigenlijk bent

Verzorg het goed

Hoe verzorg je lang haar zo goed mogelijk? En op welke manier moet het worden geknipt om het er mooi uit te laten zien? Roos: “Neem regelmatig een haarmasker en ga zeker elke drie maanden naar de kapper voor het bijknippen van de punten. Heb je fijn haar? Voor een ‘volle’ look laat je de punten op één lengte knippen en langs de contouren juist in laagjes. Heb je stug en dik haar? Kies dan overal voor laagjes, zodat het haar mooier valt.” Roos heeft ook nog een algemene tip: “Soms zijn vrouwen vastgeroest in hun haarroutine, maar de kapper kan objectief beoordelen wat écht bij je gezicht past. Luister goed naar je kapper en neem het advies ter harte.”

Leuke opsteker

Soms zit los, lang haar meteen perfect, maar meestal zul je het een beetje moeten stylen. Roos: “Ben je niet handig met föhnen? Op YouTube vind je tutorials die je erbij kunnen helpen. Het hoeft niet veel tijd te kosten om je haar er goed uit te laten zien. Investeer in een krultang die je haar krult en tegelijk droog blaast. Je kunt het ook overlaten aan de kapper met een wekelijkse föhnbeurt, waarmee je kapsel doorgaans ook een week lang goed blijft zitten.” Opsteken van je lange haar is soms wel zo fijn, zeker bij warme temperaturen. Roos: “Vaak weten vrouwen met mooi, lang haar precies hoe ze het stijlvol kunnen opsteken. Ook hier geldt: oefening baart kunst. Je krijgt er vanzelf handigheid in.”

Tekst | Conny Troost
Fotografie | Ester Gebuis

Dit artikel over lang haar na je vijftigste staat ook in Margriet 41-2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl

Ook interessant