Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Last van kalknagels? Misschien is je gellak wel de boosdoener

kalknagels.jpg

Heb je plots last van kalknagels en snap je niet waar je ze hebt opgelopen? Wellicht heeft het dan wat te maken met dat mooie kleurtje op je teennagels. Het blijkt namelijk dat gellak ervoor kan zorgen dat je last krijgt van de nare, hardnekkige aandoening aan je nagels.

En dat is vervelend, gezien het knap lastig is om weer van kalknagels af te komen.

Onderzoek

Uit onderzoek van Britse dermatologen blijkt dat het haast onontkoombaar is om géén kalknagel te krijgen in de loop van je leven. Een op de vier mensen krijgt er vroeg of laat mee te maken, toont het onderzoek. Van een kalknagel afkomen is lastig en kan soms jaren duren. Ervoor zorgen dat je het niet krijgt is dan ook altijd de beste aanpak. Ben je fan van gellak, en laat je je teennagels er graag mee lakken? Denk daar dan maar eens goed over na, want dit verhoogt het risico op een kalknagel.

Gellak

En dat heeft alles te maken met de formule van gellak, namelijk dat het lang blijft zitten. Doordat je nagel een klein beetje kan beschadigen wanneer de lak wordt aangebracht, kan er een kleine ruimte ontstaan tussen de nagel en de lak. En je raadt het al; dit kan flink gaan broeien. En laat zo’n warme broeiplek nou nét een plek zijn waar schimmels goed gedijen.

Lees ook:

Dit is de reden dat je nagellak nooit moet schudden

Andere oorzaken

Een andere oorzaak van een kalknagel is zwemmerseczeem. Dit loop je vaak op in vochtige, openbare ruimten zoals zwembaden, gemeenschappelijke douches en sportscholen. Dit eczeem kan je nagels ook infecteren, met kalknagels als gevolg. Ook als je nagel is beschadigd door hard stoten kan de kans op een kalknagel toenemen.

Voorkomen

Voorkomen kun je niet écht, maar je kunt de kans op een kalknagel wel verkleinen. Heb je bijvoorbeeld last van het eerder genoemde zwemmerseczeem? Zorg er dan voor dat je dit snel laat behandelen, zodat het eczeem je nagel niet kan infecteren. Tot slot: draag bij voorkeur schoenen waarin je voeten kunnen ademen en droog je voeten goed af na het zwemmen of douchen.

Margriet 37 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: de tussengarderobe voor de nazomer, de favoriete guilty pleasures van lezeressen, de leukste adresjes in Lissabon, Judith (51) wordt langzaam blind en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Bron | Glamour UK, Flair
Beeld | Getty

Ook interessant