Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Is het waar dat als je een grijze haar eruit trekt, er meer voor terugkomen?

is-het-waar-dat-als-je-een-grijze-haar-eruit-trekt-er-meer-voor-terugkomen.jpg

Je hebt vast weleens gehoord dat als je een grijze haar eruit trekt, er twee voor in de plaats terugkomen. Maar klopt dit ook echt of is het slechts een fabeltje?

Haardrogerproducent Dyson deed onderzoek naar deze bewering en kan ons éindelijk het verlossende antwoord geven.

Meerdere grijze haren terug?

Volgens Dyson kun je met een gerust hart een grijze haar eruit trekken: er komen dan namelijk niet meer grijze haren voor terug. Dat zit zo: wanneer een haarzakje minder of geen pigmenten aanmaakt, wordt de haar die daaruit groeit grijs. “Het haartje dat uit dat haarzakje komt, zal altijd grijzig zijn. Als je de haar eruit trekt, produceert dat zakje dus simpelweg één andere grijze spriet,” schrijft Dyson. Er is geen bewijs voor de bewering dat het plukken van een paar grijze haren ervoor zorgt dat ook andere haarzakjes meer grijs haar gaan produceren. Als je er mee zit, kun je dus best af en toe zo’n grijze haar weghalen.

Lees ook: Dit is waarom ons haar grijs wordt naarmate we ouder worden

Nóg een fabel

En nu we toch bezig zijn, is er nog een bewering die volgens de haardrogerproducent absoluut niet klopt. Er wordt namelijk weleens gezegd dat als je regelmatig je haar laat knippen, het ook sneller groeit. Maar ook dit blijkt een fabeltje te zijn: “Haar groeit uit de wortel, en je lichaam merkt het heus niet wanneer je bij de kapper bent geweest.” Daarbij noemen ze wel een belangrijke nuancering: bij het knippen worden gespleten haarpunten onderaan je haar verwijderd. Daardoor ziet je coupe er snel een stuk gezonder uit. “Als je vaker naar de kapper gaat, ben je je waarschijnlijk meer bewust hoe snel je haren groeien.” Daardoor lijkt het dus misschien ineens een stúk sneller te groeien dan voor je geknipt was.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | HLN
Beeld | iStock

Ook interessant