Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Kunnen hormonen de kleur van je haar beïnvloeden? Een expert legt het uit

invloed-van-je-hormonen-op-je-haarkleur.jpg

Dat de ene een donkere haarkleur met rode tinten heeft en de ander lichte lokken met een koele ondertoon, daar hebben je hormonen blijkbaar invloed op. Zowel bij je eigen haarkleur als bij geverfd haar kan een schommeling van je hormonen voor een verandering in je lokken zorgen.

Van je menstruatie tot stress: welke invloed hebben hormonen op je haar? Een expert legt het uit.

De invloed van je hormonen op je haarkleur 

Hormonen hebben op veel onderdelen van ons lichaam invloed. Denk bijvoorbeeld aan je stemming, je huid, libido en je gewicht. Maar volgens expert Siobhan Jones, creative director bij Blush and Blow London, hebben hormonen ook invloed op je haarkleur. Aan Glamour legt Jones uit dat de hormonen oestrogeen, progesteron en cortisol zowel op geverfd als natuurlijk haar invloed hebben op de kleur.

Vooral het vrouwelijke hormoon oestrogeen is belangrijk bij het bepalen van het gehalte aan eumelanine en feomelanine in je lichaam. En die twee zijn weer bepalend voor je haar- en huidskleur. 

Donker of licht, warm of koel

Heb je meer eumelanine in je lichaam? Dan heb je vaak een donkere haarkleur. Ook is dit doorgaans zwaarder en biedt het meer weerstand. Bij minder eumelanine heb je een lichtere haarkleur, en voelt je haar ook lichter aan. Feomelanine zorgt ervoor dat je rode tinten in je haar krijgt. Hierdoor krijg je een warme ondertoon. Heb je weinig feomelanine, dan heb je een koelere ondertoon.

Als je beide melanines niet meer hebt, dan is je haar hoogstwaarschijnlijk grijs. Door de invloed van deze melanines kan je eigen haarkleur niet alleen van kleur veranderen, maar kan haarverf ook anders op jouw lokken uitpakken dan bij een ander. 

Lees ook: Opgepast: door deze haarkleurfouten kun je ouder lijken

Je haar verven als je ongesteld bent 

Tijdens je menstruatie zijn je hormonen druk in de weer. En dat kun je dus ook aan je haar merken. Door lage hoeveelheden van oestrogeen of progesteron kan je haargroei beïnvloed worden. Hierdoor kan het dunner of zwakker worden. Als je je haar wil verven tijdens je menstruatie, kan je hier volgens Jones anders op reageren.

De dichtheid van je haar kan namelijk een rol spelen in hoe gemakkelijk de haarverf pakt op je lokken. Daarbij geldt: hoe zwakker of gevoeliger je haar, hoe groter de kans dat de kleur snel vervaagt. 

Haarkleur tijdens een zwangerschap

Ook tijdens je zwangerschap gieren de hormonen door je lijf, en ook dit komt vaak tot uiting in je haar. In sommige gevallen wordt het haar dikker en voller tijdens een zwangerschap, en daardoor zal haarverf beter hechten en langer blijven zitten. Ga daarbij wel voor een haarverf die zo natuurlijk mogelijk is en wacht met blonderen tot na de zwangerschap. 

Meer testosteron en cortisol

Als laatste kunnen ook de hormonen testosteron en cortisol invloed uitoefenen op je haarkleur. Testosteron kan je haarzakjes deactiveren, waardoor de dichtheid van je haar kan veranderen. Ook hierbij merk je die verandering vooral als je je haar wil verven, omdat je haar anders op de haarverf kan reageren en minder goed pakt.

Bij het stresshormoon cortisol kun je de invloed ook op natuurlijk haar merken. Jones legt uit dat je door veel stress pigment in je haar kunt verliezen, waardoor je haarkleur verandert. En dat zorgt er volgens de haarexpert voor dat je naast je genen en het natuurlijke verouderingsproces door stress grijs kunt worden. 

Bron | Glamour
Beeld | Getty Images

Ook interessant