Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Check het goed: deze ingrediënten kunnen je haar beschadigen

check-het-goed-deze-ingredienten-kunnen-je-haar-beschadigen.jpg

Het liefst hebben we allemaal een volle en gezonde bos haar. Maar als we een shampoo, conditioner of haarmasker uitkiezen, gaan we vaak toch af op de geur (en stiekem ook de verpakking). Terwijl je juist het ingrediëntenlijstje zou moeten checken.

Wat het belooft te doen, het merk, de uitstraling van de verpakking, we pakken een haarproduct uit het schap omdat het ons op allerlei vlakken aanspreekt. Maar of de ingrediënten daarin een rol spelen, is maar de vraag. Toch is het belangrijk om ook die lijst eens door te spitten voordat je een product koopt. Tenminste, wel als je mooi haar wilt dat in topconditie blijft. Dit zijn de ingrediënten waar je daarbij op moet letten.

Propyleenglycol

Als je last hebt van een geïrriteerde en pijnlijke hoofdhuid, zou dat zomaar kunnen liggen aan het propyleenglycol dat je haarproduct bevat. Propyleenglycol is een ingrediënt dat in veel shampoos en andere haarartikelen wordt gebruikt. Het zou je haar meer glans geven, maar tegelijkertijd breekt het gezonde haarproteïnen af. Daarom wordt het ook wel een wolf in schaapskleren genoemd, zo valt te lezen op de site livestrong.com.

Polyethyleenglycol

Het klinkt bijna hetzelfde als het stofje hierboven, maar doet toch iets heel anders met je haar. Polyethyleenglycol kan ervoor zorgen dat je lokken breekbaarder worden. In plaats van voor je haar, zou je het uitsluitend moeten gebruiken waarvoor het is bedoeld: de vette oven schoonmaken. Ja, je leest het goed. Deze stof hoort thuis in schoonmaakmiddelen, niet in haarverzorging.

Natriumlaurylethersulfaat

Je vindt dit ingrediënt in chemische schoonmaakmiddelen en bijvoorbeeld motorontvetters, maar óók in producten die je gebruikt om je haar mooi te houden. Je raadt het al: dat gaat niet goed samen. Integendeel, dit stofje kan je haar én hoofdhuid uitdrogen. En bij sommige gebruikers leidt het zelfs tot eczeem.

Imidazolidinylureum

Imidazolidinylureum is een veelvoorkomend conserveermiddel in cosmetica. Maar omdat het formaldehyde afgeeft, is het schadelijk voor de huid. Het kan allergische reacties en huidirritaties uitlokken en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Dat is bovendien niet het enige: het inademen van de lucht is niet heel bevorderlijk voor de luchtwegen.

Wat dan wel?

Er zijn dus heel wat ingrediënten die je liever niet tegen wilt komen achter op je shampoofles. Maar welke producten kun je dan wél zonder problemen kiezen? Ga voor natuurlijke stoffen, zoals oliën uit avocado, olijven of argan. Die zorgen voor de nodige glans zonder je haar vet te maken. Citroenzuur is ook een veilige toevoeging, omdat het de pH-balans in shampoo verlaagt.

Iets zorgvuldiger zijn bij het uitkiezen van een haarproduct kan helpen, zeker als je geregeld met klachten te maken krijgt. Heb je veel last van je hoofdhuid en lijkt het veranderen van shampoo niet te werken? Dan is het altijd slim om een dermatoloog te raadplegen.

Bron | livestrong.com, hln.be
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant