Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Déze combinaties kun je beter niet maken als het op huidverzorging aankomt

huidverzorgingsproducten-niet-combineren-margriet.jpg

De ene crème helpt tegen een droge huid, een ander serum tegen rimpels en weer een andere huidolie laat je gezicht stralen. Elk verzorgingsproduct lijkt nog wel beter dan de ander, vandaar dat we ons soms haast een ongeluk smeren. Toch kun je sommige ingrediënten in je huidverzorgingsproducten beter niet combineren. 

 Dat heeft blijkbaar te maken met ‘actieve’ ingrediënten.

Waarom kun je niet alle huidverzorgingsproducten combineren?

Ook wij hebben een overvol badkamerkastje vol met allerlei huidverzorgingsproducten. Verleidelijk om jezelf af en toe eens in de watten te leggen en de halve inhoud van het kastje op te smeren. Toch is dit niet zo’n heel goed idee. Dat komt doordat in verschillende huidverzorging ook verschillende actieve ingrediënten zitten. Dat houdt in dat als een crème belooft rimpels tegen te gaan, het actieve ingrediënt hierin dat ook zal doen. De rest van de ingrediënten in deze crème hebben dan eigenlijk slechts een bijrol. Deze crème kan bijvoorbeeld alsnog voedend zijn, maar werkt niet per se tegen een droge huid. 

Combinatie van niancinamide en vitamine C

Als je een beetje bekend bent met skincare kan dit duo je bekend voorkomen. Toch kun je deze ingrediënten in huidverzorgingsproducten beter niet combineren. Beiden worden vaak gebruikt om littekens en pigmentatie tegen te gaan. Wanneer je ze tegelijk gebruikt kun je last krijgen van een rode huid. Daarnaast werken de actieve ingrediënten minder goed als je ze combineert, omdat je de natuurlijke pH-waarde van je huid beïnvloedt. Wanneer je toch niancinamide én vitamine C wilt gebruiken, kun je het best een half uurtje tussen het smeren wachten. 

Combinatie van vitamine A en vitamine C

Vitamine C in huidverzorgingsproducten combineert helaas ook niet zo goed met vitamine A. Deze twee werken elkaar zelfs tegen. Vitamine A helpt voornamelijk tegen huidveroudering en acne. Zonde als je dit vervolgens weer weg smeert. Gebruik daarom vitamine C in de ochtend en vitamine A in de avond, zodat de huidvernieuwing ’s nachts gestimuleerd wordt. 

Lees ook: Dít is de ideale verzorgingsroutine voor jouw huid

Combinatie van vitamine A en AHA’s

Als laatste kun je vitamine A en AHA’s in huidverzorgingsproducten beter niet combineren. AHA’s moeten we even uitleggen. Dat zijn chemische exfolianten zoals amandelzuur, melkzuur en glycolzuur. Deze actieve ingrediënten gebruik je om je gezicht te reinigen. Het haalt namelijk viezigheid, talg en dode huidcellen weg.

De termen ‘chemisch’ en ‘zuur’ schrikken je misschien af. Het is dan ook heftig spul. Het werkt goed, maar gebruik dit soort exfolianten niet meer dan twee keer per week. Dit soort AHA’s zorgen dat je huid alles wat je daarna smeert extra goed opneemt, alleen met vitamine A kan dit leiden tot een heel gevoelige huid. Je kunt deze huidverzorgingsproducten dus beter afwisselen dan combineren. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Beautify
Beeld |iStock

Ook interessant