Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Huidverzorging in de herfst: vermijd deze 5 ingrediënten

huidverzorging-herfst.jpg

Droge huid, gebarsten lippen, onzuiverheden en geïrriteerde plekjes. Heeft jouw huid het door de omslag van het weer ook zwaar te verduren? Gebruik in de herfst en winter dan geen huidverzorging met een van deze vijf ingrediënten. 

En zo geef je je huid in de herfst en winter juist weer een oppepper.

Huidverzorging in de herfst en winter 

Door de overgang van zomer naar herfst en straks naar de winter, heeft je huid het niet makkelijk. De kachel mag weer aan, waardoor de lucht in huis droger wordt. En ook het temperatuurverschil tussen binnen en buiten is geen pretje voor je huid. In de herfst kan je huid daardoor sneller uitdrogen. Dermatoloog Audrey Kunin legt aan gezondheidswebsite Well+Good uit dat je huid in deze periode minder goed tegen een stootje kan, omdat de pH-waarde wordt verstoord en je de beschermende zuurmantel deels verliest. Daarom is huidverzorging in de herfst en winter nog belangrijker.

Je huid kan deze maanden wat meer behoefte hebben aan hydraterende ingrediënten en vollere crèmes. Probeer je huid direct na het douchen in te smeren op een nog vochtige huid, zodat het water in wordt gesloten. Ook een extra laagje vaseline op je huid voor het slapen gaan kan wonderen doen. Mocht je dit al doen maar toch last houden van klachten, dan kan het ook aan de ingrediënten van je huidverzorging liggen. Onderstaande producten kun je in de herfst het beste vermijden. 

1. Producten met klei

Huidverzorging waar klei inzit, bijvoorbeeld kleimaskers, kun je in de herfst beter in de kast laten staan. Dit heeft namelijk naast een ontgiftende ook een vochtonttrekkende werking. Omdat je huid door de weersomstandigheden al een stuk droger is, droogt klei de huid alleen maar meer uit. 

2. Producten tegen puistjes

Puistjes, acne of andere onzuiverheden zijn natuurlijk vervelend, maar pas in de herfst wel op met huidverzorgingsproducten die hiertegen werken. Deze hebben net als klei vaak een uitdrogende werking. Dat werkt goed tegen de overtollige aanmaak van olie uit je poriën waardoor acne kan ontstaan, maar wanneer je door de herfst al een drogere huid hebt, drogen dit soort crèmes en zalfjes je huid nog erger uit. Dat kan leiden tot huidirritatie. Probeer eens een product met azelinezuur, dat is een stuk minder agressief dan de meeste acneproducten. 

3. Etherische olie en parfum

Doordat de zuurmantel van je huid wordt aangetast door het herfstweer, is deze een stuk gevoeliger voor producten die je misschien normaal zonder problemen kunt gebruiken. Huidverzorging met parfum of etherische olie kunnen bijvoorbeeld sneller tot huidirritatie leiden. Vaak zit hier de geurstof linalool of alcohol in, die voor een gevoelige huid te agressief kan zijn. 

Lees ook:
Heb je een droge huid of een gedehydrateerde huid? Dít is het verschil

4. Toners met alcohol

Aansluitend op de bovenstaande ingrediënten, bestaan er ook een hoop toners met alcohol. Deze zijn te agressief voor een gevoelige huid in de herfst en winter. Probeer deze maanden daarom een toner te kiezen met niacinamide of hyaluronzuur. Deze ingrediënten helpen je huid te herstellen en hydrateren. 

5. Retinol

Het ingrediënt retinol zit vaak in verzorgingsproducten tegen huidveroudering. Retinol is niet voor alle huidtypen geschikt en kan roodheid en schilfers veroorzaken. Zeker als retinol in aanraking komt met water, kan het voor droogheid en irritatie zorgen. Je kunt er in de herfst en winter, wanneer je huid al minder kan hebben, dus voor kiezen om dit soort producten tijdelijk niet te gebruiken. Doe je dat wel, wees er dan zuinig mee en zorg dat je huid goed droog is voordat je dit aanbrengt.  

Bron | Well+Good, Dr Jetskeultee, Paula’s Choice
Beeld | Getty

Ook interessant