Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Huidirritatie door retinol? Hierdoor komt het en zo kun je het voorkomen

huidirritatie-door-retinol.jpg

Retinol is een van de krachtigste middeltjes tegen rimpels, pigmentvlekken en fijne lijntjes. Om de tekenen van huidverouderingen tegen te houden zou je je er het liefst dagelijks volledig mee doordrenken. Toch kun je dit beter niet doen, want retinol kan ook tot huidirritatie leiden. Met deze tips voorkom je dit. 

Zo haal je het beste resultaat uit je producten met retinol.

Huidirritatie door retinol

Retinol wordt vaak bestempeld als hét wondermiddel tegen huidveroudering. Maar voor wie met het hoofd vol met al die beloftes stevig begint te smeren is het soms van een koude kermis thuiskomen. Huidirritatie, zoals: roodheid, bultjes en een schilferige en droge huid liggen voor beginners namelijk al snel op de loer. Dr. Lucy Gildea legt aan Purewow uit dat dat vaak komt door de hoge concentratie retinol in producten, waar je huid eerst aan moet wennen. Volgens Dermalogica moet je huid daarbij vaak eerst retinoïde receptoren aanmaken, om retinol te tolereren. Dit zijn eiwitten die je van nature vaak al in je huid hebt, en deze helpen de retinol zijn werk doen. 

Het is dus even door de zure appel heen bijten. Maar er zijn wel een paar tips, waardoor je huidirritatie door retinol zoveel mogelijk kunt voorkomen. 

Opbouwen

De eerste tip is als je begint met retinol gebruiken, dit dus altijd eerst rustig op te bouwen. Hiermee geef je de huid tijd om die receptoren aan te maken en een tolerantie op te bouwen. Hiermee voorkom je niet alleen huidirritatie, maar zal de retinol ook beter zijn werk gaan doen. Begin dus met één keer per week, vervolgens als je huid hier goed op reageert om de dag, en uiteindelijk kun je retinol dagelijks gebruiken. 

Lees ook: Déze 4 ingrediënten in huidverzorgingsproducten zijn essentieel voor de 50+ vrouw

Het juiste tijdstip 

Door de exfoliërende werking van retinol gaat dit niet goed samen met zonlicht. Je huid wordt door retinol gevoeliger, en dus kun je sneller last krijgen van huidirritatie bij blootstelling aan UV-straling. Daarnaast verkleint die straling ook de werking van de retinol. Gebruik dit product dus altijd ’s avonds. Daarnaast heeft je huid tijdens de nacht de tijd om zich te herstellen, waardoor retinol op dat moment de meeste werking heeft. 

Als je retinol smeert (maar eigenlijk ook als je dit niet doet) is het altijd verstandig om overdag de huid te beschermen tegen UV-straling met een SPF

Combineren met andere producten 

Je kunt andere exfolianten het beste vermijden als je retinol gebruikt. Ook kun je volgens dr. Gildea in het begin producten met een hoge concentratie vitamine C beter laten liggen. Als je huid eenmaal gewend is aan de retinol, dan kun je weer met vitamine C aan de slag. Al raadt Gildea wel aan om dit niet tegelijk te gebruiken, maar de producten bijvoorbeeld om de dag af te wisselen. Blijf ook in de gaten houden of je huid goed reageert op deze combinatie, anders kun je de vitamine C beter weglaten. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.                

Bron| PureWow, Dermalogica
Beeld | Getty Images

Margriet 13 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week alles over een goed pensioen, interviews met moderne boerinnen, hoe je snel meer energie krijgt en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant