Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Dít gebeurt er met je huid als je wordt getroffen door de bliksem

bliksem.jpg

Schokkend maar waar: jaarlijks worden er wereldwijd zo’n 300.000 mensen getroffen door de bliksem. Hoewel 90 procent het uiteindelijk overleeft, is zo’n blikseminslag niet zonder gevolgen. Zo kun je er hersenletsel, ruggenmergschade, oogbeschadiging en zelfs geheugenverlies aan overhouden. Maar ook je huid kan het zwaar te verduren krijgen.

Het natuurgeweld kan ervoor zorgen dat slachtoffers brandwonden oplopen en zo de huid ernstig aantasten. Om erachter te komen hoe dat kan, is het belangrijk om te weten hoe een blikseminslag precies werkt.

Minste weerstand

Zo’n inslag door de bliksem is eigenlijk vergelijkbaar met elektrocutie. De stroom die door je lichaam gaat, zoekt de weg van de minste weerstand. Dat is door je zenuwen – die sowieso al stroom geleiden – en bloedvaten. Terwijl de bliksem door je lichaam gaat, beschadigt die alle organen die hij onderweg tegenkomt.

Twee brandplekken

Zo kan je hart beschadigd raken als je wordt getroffen door de bliksem. Maar ook je bloedvaten en bijvoorbeeld je longen krijgen het zwaar te verduren. Bij elektrocutie en bij blikseminslag zijn er twee brandplekken te zien op het lichaam: de ene waar de stroom binnenkwam, de andere waar hij weer naar buiten ging.

Lichtenbergpatroon

Een Lichtenbergpatroon is een soort bloemenpatroon dat op de huid ontstaat wanneer de stroom na een blikseminslag meteen aan de buitenkant van de huid kan afvloeien. Het zijn eigenlijk een soort brandwonden die binnen 24 uur weer verdwijnen.

Hieronder is een voorbeeld te zien van een Lichtenbergpatroon, veroorzaakt door blikseminslag:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Mirror
Foto | iStock

Ook interessant