Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

De houdbaarheid van parfum: zó zit het echt

houdbaarheid-van-parfum.jpg

Heb je al jarenlang hetzelfde lievelingsparfum? Hoewel het logisch is dat je hier zuinig op wil zijn, kleeft er aan parfum ook een houdbaarheid. Het lastige is dat dit meestal niet duidelijk op het flesje staat aangegeven. Daarom leggen we je uit hoe je weet of je parfum over de datum is. 

En met déze tips zorg je dat je favoriete luchtje zo lang mogelijk goed blijft.

De houdbaarheid van parfum

Jammer genoeg is de houdbaarheid van parfum niet oneindig. Dus hoewel het goed is om zuinig te zijn op een speciaal of duur luchtje, is het natuurlijk zonde als ‘ie eigenlijk al over de datum is als het flesje nog halfvol zit. Maar hoe weet je dan of een parfum al over de houdbaarheid is? In principe zijn de meeste geurtjes tussen de één en drie jaar goed. Soms kan je parfum zelfs tot wel vijf jaar na de productiedatum meegaan. Dat is nogal breed, maar over het algemeen geldt: hoe meer parfumolie er in het flesje zit, hoe langer ‘ie goed blijft. Soms staat er op de verpakking wel een cijfer met een M, bijvoorbeeld 24M. Dat betekent dat het parfum na opening nog 24 maanden houdbaar is. 

Verder kun je vaak aan de kleur van het parfum zien of het luchtje nog goed is. Is de vloeistof geler of donkerder van kleur geworden? Dan heeft het zijn beste tijd waarschijnlijk al gehad. 

Verandering van geur

In sommige gevallen ruikt een luchtje na verloop van tijd ook anders. Dat hoeft niet per se te betekenen dat je parfum minder sterk ruikt, maar het gaat vooral om een verandering van de geur. Dat komt door oxidatie. Als er door de jaren heen steeds meer zuurstof bij het luchtje komt, dan kan dit de moleculen beïnvloeden. Hierdoor kan je favoriete parfum ineens zuurder ruiken of meer een metaal of plastic geur krijgen. 

Chemische toevoegingen

Doordat er in parfums allerlei verschillende ingrediënten zitten, verschilt het heel erg per luchtje hoe lang ‘ie houdbaar is. Daarbij geldt: hoe meer chemische stoffen, hoe langer de geur goed blijft. Ook is parfum waar veel alcohol in zit langer houdbaar, omdat alcohol de geurmoleculen beschermt tegen oxideren. Alcoholvrije geuren en luchtjes op basis van citrus of patchoeli gaan over het algemeen het snelste over de datum. De geurnoten bevorderen namelijk het oxidatieproces. 

Lees ook: Pas op: schadelijke stoffen gevonden in populaire parfums

Een parfum langer goed houden

Je kunt zelf ook invloed uitoefenen op de houdbaarheid van je parfum. Dat doe je door rekening te houden met de volgende tips: 

  • Koud bewaren 

Door warmte kunnen de moleculen in het parfum sneller afbreken. Daarom is het verstandig om je parfum altijd onder de 15 graden te bewaren. Zorg ook altijd dat je flesje goed afgesloten is, zodat zuurstof zo min mogelijk kans heeft om hierbij te komen. 

  • Uit het licht

Ook daglicht kan ervoor zorgen dat moleculen afbreken. Zorg daarom dat je het flesje buiten de buurt van licht houdt. Bewaar ‘m bijvoorbeeld in de originele verpakking of in een dichte kast of lade.

  • Regelmatig gebruiken

Blijf je parfum regelmatig dragen. Hoe leger je flesje raakt, hoe meer zuurstof hierbij kan komen. Hoewel je misschien het liefst zuinig wil zijn, is het zonde als het parfum daardoor nog halfvol de houdbaarheidsdatum bereikt. Maak daarom liever eerst je oude parfum op, voordat je een nieuwe aanbreekt. 

Bron | Byrdie, AndC
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant